'17 februari wordt een feestdag'
Foto: rr
Het lijkt er op dat donderdag 17 februari voor sommigen een echte feestdag wordt. In Gent zal het wereldrecord regeringsvormen alvast gevierd worden met een volksfeest aan Sint-Jacobs. Ook in Antwerpen, Leuven en Brussel worden acties gepland.

De organisatoren van het volksfeest in Gent zijn duidelijk niet tevreden dat het in dit land zo lang duurt om een regering te vormen, maar ze vatten de politieke crisis toch ludiek op. ‘Steun onze helden!’, klinkt het op een affiche met afbeeldingen van een aantal politici, en die oproep lijkt niet in dovemansoren te vallen.

Op de sociale netwerksite Facebook heeft 'We worden wereldkampioen regeringsvormen' intussen meer dan 11.000 fans. 8.000 van hen lieten al weten dat ze komende donderdag zullen afzakken naar Sint-Jacobs om een feestje te bouwen.

Andere acties

Behalve het Genste volksfeest staan er op  17 februari nog andere acties gepland. Een tiental studenten plannen een heuse frietrevolutie, ‘omdat frieten een symbool van ons land zijn'. De initiatiefnemers willen België samenhouden en eisen een federale kieskring.

In Antwerpen hopen ze ongeveer 400 jongeren samen te krijgen op de Groenplaats, waar een dj zal optreden. In Gent is het de bedoeling dat 249 mensen op de Kouter 'uit de kleren gaan voor de solidariteit'. Ook in Luik, Louvain-la-Neuve, Brussel en Leuven worden acties gepland.

Nog in Antwerpen plant de lokale afdeling van de Vlaams-nationalistische en conservatieve KVHV, waar overigens N-VA-voorzitter Bart De Wever nog lid van geweest is, donderdag een eigen 'viering' op de Ossenmarkt in de studentenbuurt.

De studentenvereniging is ervan overtuigd dat het 'wezenlijke verschil tussen Vlaanderen en Franstalig België niet langer houdbaar is en België bijgevolg beter ophoudt te bestaan'.