Nokia is van plan om banen te schrappen als onderdeel van een drastische reorganisatie. De Finse vakbonden vrezen dat er duizenden arbeidsplaatsen zullen sneuvelen.

"Het lijkt erop dat betekent duizenden banen in Finland", aldus bestuursvoorzitter Antti Rinne van de plaatselijke Finse vakbond. Topman Stephen Elop had op een persconferentie in Londen gezegd dat het bedrijf banen zal schrappen in en buiten Finland, maar noemde geen aantallen.

"Er zal een aanzienlijke vermindering van de werkgelegenheid in verschillende locaties over de hele wereld, en ook dat zal van invloed zijn Finland," zei Elop.

Nokia is de grootste Finse werkgever, goed voor bijna 20.000 jobs van de 132.000 mensen die Nokia (samen met de netwerkdochter Nokia Siemens) wereldwijd aan het werk heeft. De Finse regering zegt dat ze bereid is om mensen te helpen vinden van nieuwe banen.

Diegem

In België ligt de hoofdzetel van Nokia Benelux in Diegem. Er werken 50 mensen.

Nokia, dat in moeilijkheden verkeert, maakte vrijdag bekend dat het een alliantie sluit met Microsoft in het kader van een nieuwe strategie tegen Apple en Google. De alliantie tussen Nokia en Microsoft wordt op de beurs alvast afgestraft: het aandeel ging in de ochtendhandel tot 11% lager.