Kalfje Willy toch niet geslacht
Foto: © VRT 2011
Willy, het bekendste kalfje van Vlaanderen dankzij de makers van Basta, is nog altijd in leven. Het was nooit de bedoeling het te slachten, wel om ons te doen nadenken over het vlees op ons bord.

Moet kalfje Willy op de barbecue of niet? De makers van het Eén-programma Basta lieten de kijkers vorige week na De laatste show beslissen. Van de 14.164 mensen die stemden, vonden iets meer dan tienduizend mensen dat het kalf in leven moest blijven. Maar de kijkers werden herhaaldelijk op het verkeerde been gezet over het lot van het kalfje.

Een honderdtal ‘gelukkigen’ woonde vrijdag een barbecue bij waar ze na een lang welles-nietesspelletje te horen kregen dat Willy wel degelijk tot worsten en ribbetjes was herleid – maar dat was dus niet waar, zo bleek maandagavond tijdens de uitzending. 

De makers van Basta, de vier leden van het gezelschap Neveneffecten, zeggen dat het nooit de bedoeling was het kalfje te laten slachten. Het doel was een discussie op gang brengen.

Met het ‘geredde’ kalf Willy kan het nu twee kanten op: terug naar de eigenaars of naar mensen die het willen adopteren. ‘De eigenaars zijn veehandelaars en denken eraan Willy te houden. Er zijn mensen die Willy willen adopteren, dat gaan we onderzoeken’, zegt Jonas Geirnaert.

Volgens Lieven Scheire maken ernstige kandidaten kans op adoptie. ‘Alleen wordt Willy op een dag een grote stier en die zet je niet zomaar in een wei.’
 

 

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig