Bij de terreuraanslagen in de Verenigde Staten van 11 september 2001 waren waarschijnlijk ook drie mannen uit Qatar betrokken, die in de weken voor de aanslagen doelwitten in New York en Washington zouden hebben verkend. Dat blijkt uit een geheime Amerikaanse diplomatieke memo waarover de Britse krant Daily Telegraph woensdag berichtte. De FBI zou naar de drie op zoek zijn.

De drie Qatarezen vlogen op 15 augustus 2001 naar de VS en 'bezochten het World Trade Center, het Vrijheidsbeeld, het Witte Huis en verschillende plekken in Virginia'. Hierna reisden ze door naar Los Angeles, aldus de memo van 11 februari 2010, die in het bezit kwam van Wikileaks.

In Los Angeles huurden de drie nabij de luchthaven een hotelkamer. Hotelpersoneel trof in de kamer pilotenkostuums, laptops en lijsten met namen van piloten, vluchtnummers en luchtvaartmaatschappijen aan.

Het vermoeden bestaat dat de drie een vijfde zelfmoordteam vormden, dat op het laatste moment afzag van het plegen van een aanslag. Zij hadden tickets voor een vlucht op 10 september van Los Angeles naar Washington, maar namen deze niet. De volgende dag werd hetzelfde toestel, een Boeing 757, gekaapt door vijf terroristen, die er vervolgens mee het Pentagon in vlogen.

De Qatarezen - Meshal Alhajri, Fahad Abdulla en Ali Alfehaid - vlogen uiteindelijk terug naar Londen, waar ze een vlucht naar Doha, in Qatar, namen. Hun huidige verblijfplaats is onbekend.

De FBI zou op zoek zijn naar de drie, maar dit wordt ontkend door een Amerikaanse anonieme bron, die door de krant The Washington Post wordt aangehaald. 'Er is geen klopjacht', zei hij. De mannen zouden 'in de gaten' zijn gehouden, maar rechercheurs zouden al vlug hebben geconcludeerd dat ze niet konden worden vervolgd.

Ook zou worden gezocht naar een vierde persoon, Mohamed al-Mansoori, die de drie Qatarezen zou hebben geholpen tijdens hun verblijf in de VS. Mansoori is afkomstig uit de Verenigde Arabische Emiraten, maar woonde in september 2001 in Californië. Hij zou een week lang met de Qatarezen door de staat hebben gereisd. De Amerikaanse regering heeft een verzoek ingediend om Mansoori op een internationale terroristenlijst te plaatsen.

Uit de memo komt het beeld naar voren van een speciaal verkenningsteam, dat de daadwerkelijke terroristen zou hebben ondersteund, maar het is ook mogelijk dat de drie voorbereidingen troffen voor een tweede golf van aanslagen in de VS, wellicht op de Amerikaanse westkust. Op het moment dat zij in de VS arriveerden, was het terreurplan voor 11 september namelijk al grotendeels uitgewerkt, waardoor de verkenningen van de Qatarezen op zijn minst rijkelijk laat waren.