De kamercommissie Volksgezondheid heeft een wetsvoorstel goedgekeurd dat verkopers van motorfietsen verplicht om bij reclame ook het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot van de gemotoriseerde tweewielers te vermelden.

Het gaat om een wettekst van de hand van CDH-Kamerlid Catherine Fonck die mee werd ondertekend door Bart Somers (Open VLD), Maya Detiège (SP.A), Nathalie Muylle (CD&V), Willem-Frederik Schiltz (Open VLD), Thérèse Snoy et d'Oppuers (Ecolo) en Philippe Blanchart (PS).

Fonck benadrukt dat dergelijke informatie voor personenwagens als een evidentie wordt beschouwd. Het is dan ook vreemd dat dat niet het geval is voor motorfietsen (die meer dan 40 km/uur rijden en een cilinderinhoud hebben van meer dan 50 cc), meent ze.

'Een ongelooflijke paradox, vooral op een moment dat iedereen de mond vol heeft over milieu en deze voertuigen steeds meer worden gebruikt', klinkt het woensdag. Fonck wijst erop dat het aantal Belgische motorfietsen sinds 1990 gestegen is van 137.816 naar 418.915. Dat is meer dan een verdubbeling.

Wanneer het wetsvoorstel van kracht wordt, zal België een van de eerste Europese landen met dergelijke wetgeving zijn.