Amper twee jaar nadat het financiële systeem nagenoeg in elkaar stortte, zwemmen de bankiers van Wall Street opnieuw in het geld. Zowat 25 grote financiële instellingen van de VS hebben volgens een berekening van de Wall Street Journal in 2010 een recordbedrag van 135 miljard dollar uitbetaald aan hun personeel. Dat is bijna 6 procent meer dan het jaar voordien.

"What goes down, must come back up", schrijft de Amerikaanse zakenkrant. Doorsnee verdiende een bankier op Wall Street 141.000 dollar, een toename met 3 procent.

Maar er zijn wel grote verschillen tussen de instellingen en functies. De traders verdienden zo'n 20 à 30 procent minder, terwijl zakenbankiers en managers van hefboomfondsen globaal wel meer in het loonzakje kregen. Het topmanagement was er het best aan toe. Zo kreeg de CEO van Bank of America een loonsverhoging van 67 procent. Bij Goldman Sachs werd het loon van de CEO zelfs verdrievoudigd.

De banken verantwoorden de loonsverhoging door het feit dat ze opnieuw meer winst maken. De 25 instellingen realiseerden samen 417 miljard dollar inkomsten, ook al een record.

Achter de cijfers gaat wel een breuk met het verleden schuil. Terwijl er vroeger slechts een derde van het loon niet-variabel was, is dat nu - als gevolg van hevige kritiek op de bonuscultuur - gestegen tot de helft. Door te snoeien in de bonussen verwacht men de jacht op kortetermijngewin en de honger naar risico's te temperen.

Het onderzoek heeft betrekking op 25 banken die samen goed zijn voor een marktwaarde van 750 miljard dollar, of 85 procent van de markt.