Het algemeen glasverbod voor horecazaken in de feestenzone tijdens de carnavalsdriedaagse in Aalst wordt afgezwakt tot ’s nachts. Dat is woensdag afgesproken met de horecazaken in de feestenzone, maar het is aan de gemeenteraad om de knoop door te hakken.

Aalst kondigde strengere veiligheidsmaatregelen aan voor de komende carnavalseditie op 6, 7 en 8 maart. Eén daarvan is een verbod tijdens de carnavalsdriedaagse om drank in glas te schenken, voor café’s die in de feestenzone liggen. De maatregel werd in een tijdelijk politiereglement gegoten, maar de horeca had felle kritiek.

'Na overleg werden suggesties van de horeca-uitbaters op tafel gelegd en getoetst aan de veiligheidsvoorschriften van de stad', aldus burgemeester Ilse Uyttersprot (CD&V). Daaruit kwam een versoepeling van de voorgestelde regeling. 'Zowel op zondag, maandag en dinsdag is het overdag toegelaten om dranken in glas te schenken. Tussen 20 uur ’s avonds en 8 uur ’s morgens is dat evenwel verboden.' De stad koopt 10.000 harde plastic bekers aan en stelt die ter beschikking van de horecazaken.

Horeca-uitbaters die een sluitende controle opzetten om te beletten dat er klanten glas naar buiten nemen, kunnen wel nog een toelating krijgen van de burgemeester om toch in glas te schenken.

Het voorstel moet wel nog goedgekeurd worden op de gemeenteraad van 22 februari.