Belgische journalist opgepakt in Cairo
Foto: le soir
De Belgische journalist Serge Dumont, wiens echte naam Maurice Sarfatti is, werd woensdag in Cairo opgepakt. Minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere (CD&V) vraagt dat de Egyptische overheid hem 'onmiddellijk' vrijlaat. Verschillende journalisten werden mishandeld.

Serge Dumont, de correspondent in het Midden-Oosten voor de kranten Le Soir, Le Temps (Genève) en La Voix du Nord (Frankrijk) werd 'mishandeld, afgetuigd en meegenomen door niet-geïdentificeerde personen in burger', toen hij een reportage aan het maken was in de volkswijk Choebra, in het centrum van Cairo, meldt de chef informatie van Le Soir, Jurek Kuczkiewicz, in een persbericht.

De man werd meegenomen bij een legerpost en zou worden beschuldigd van spionage terwijl hij een pro-Moebarak-betoging coverde in de wijk Choubra.

'Ik heb een salvo slagen in het gezicht gekregen. Ze deden alsof ik pro-Baradei was. Ik werd meegenomen naar de militairen, in een van de kazernes aan de rand van de stad. Ik kreeg een glas water, van de Nijl zeiden ze, zodat ik diarree zou krijgen. Ik sta onder toezicht van twee militairen, met kalasjnikovs en bajonetten. Ze zeggen dat ik meegenomen zal worden naar de geheime diensten. Ze verwijten me dat ik een spion ben', aldus Dumont.

Ook een verslaggever van CNN en twee van Associated Press kregen klappen. Anderson Cooper, journalist van CNN, zei dat hij en zijn medewerkers werden belaagd door aanhangers van de Egyptische president Hosni Mubarak. Ook de correspondenten van AP en enkele andere journalisten moesten het bij bijeenkomsten van Mubarak-aanhangers ontgelden.

Vanackere

De Belgische ambassade heeft al contact gehad met de journalist en doet alles om hem te lokaliseren. De Belgische diplomatie vraagt Egypte 'in te staan voor de veiligheid van de Belgische verslaggever'.

Vanackere keurt het straatgeweld in Caïro vandaag af. 'Zoals de EU begin deze week al verklaarde, moet er op een zorgvuldige en concrete manier geluisterd worden naar de democratische verwachtingen en grieven van de Egyptische bevolking. Elke vorm van geweld tegen vreedzame demonstranten brengt een democratisch Egypte niet dichterbij, wel integendeel', zegt de Belgische minister. 'Vrije en eerlijke verkiezingen dit jaar zijn onontbeerlijk', aldus de buitenlandminister.

De hoge vertegenwoordigster van het Europees buitenlands beleid Catherine Ashton zegt eveneens 'zeer verontrust' te zijn over de arrestatie van journalisten in Egypte. Ook de Europese topdiplomate vraagt de vrijlating van de Belgische journalist.