Kamer ondervraagt De Crem over Wikileaks-documenten
Foto: ,
Ontslagnemend minister van Defensie Pieter De Crem is vanmorgen in de Kamer ondervraagd over de Wikileaks-documenten waaruit blijkt dat hij de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton een aantal vragen influisterde.

Uit Wikileaks-documenten die De Standaard kon inkijken, bleek dat De Crem door de Amerikanen wordt omschreven als ‘one of the United States’ strongest friends in the Belgian government.’

De Crem fluisterde Hillary Clinton een aantal vragen in die ze moest stellen aan Yves Leterme om er voor te zorgen dat het aantal Belgische militairen in Afghanistan zou opgetrokken worden.

'Beslissingen werden steeds collegiaal genomen'

De Crem verklaarde vanmorgen dat de beslissingen over een uitbreiding en verlengde aaanwezigheid van de Belgische troepen in Afghanistan steeds collegiaal genomen zijn door de hele federale regering.

Een aantal parlementsleden tilde zwaar aan het gedrag van de minister. De Crem kreeg het verwijt dat hij optrad als 'chihuahua van Clinton'. Groen!-Kamerlid Wouter De Vriendt had het zelfs even over 'hoogverraad'.

De Crem bevestigde nogmaals dat de feiten op Wikileaks de waarheid erg dicht benaderen. Tegelijkertijd stelt hij dat de beslissing voor een uitbreiding van het Belgische contingent militairen al genomen was voor de ontmoeting met Clinton.

Bovendien stond een verlenging van de Belgische missie in Afghanistan tot 2011 gewoon in het regeerakkoord van de regering Leterme.