Belgisch Fed Cup-team klaar voor  Verenigde Staten
Het Belgische Fed Cup-team met (vlnr.) Kim Clijsters, Kirsten Flipkens, Yanina Wickmayer en An-Sophie Mestach. Foto: AP
De Belgische Fed Cup-ploeg neemt het zaterdag en zondag in het Antwerpse Sportpaleis in de eerste ronde van de Wereldgroep op tegen de Verenigde Staten. Het team blikte woensdag op een persconferentie vooruit op de confrontatie.

België, dat aantreedt met Kim Clijsters (WTA 2), Yanina Wickmayer (WTA 26), Kirsten Flipkens (WTA 88) en An-Sophie Mestach (WTA 476/ITF 1), start als favoriet, maar kapitein Sabine Appelmans is toch op haar hoede:

'Uiteraard zijn we favoriet, maar iedere match moet gespeeld worden en de speelsters zijn professioneel genoeg en beseffen dat ze moeten oppassen', klinkt het.


De VS komen na het afhaken van Venus en Serena Williams niet met hun sterkste opstelling naar ons land. Zo spelen Bethanie Mattek-Sands (WTA 48) en Melanie Oudin (WTA 61) vermoedelijk het enkelspel en komen Vania King en Liezel Huber, de nummers vijf en zes op de dubbelranking, in actie in het afsluitende dubbelspel.

'De VS zijn sterk als er in ploegsfeer gespeeld wordt. Vooral Mattek-Sands kan altijd dat tikkeltje meer in de Fed Cup', weet Appelmans.

De Verenigde Staten, het nummer twee in de landenrangschikking, kunnen indrukwekkende statistieken voorleggen in de Fed Cup. De Amerikaanse meisjes pakten al zeventien keer de eindzege en verloren zowel in 2010 als in 2009 nog de finale tegen Italië. België, het achtste land op de ranking, won de Fed Cup in 2001.

'Wij zijn ambitieus, maar durven niet te veel spreken over de eindzege', aldus Appelmans.