De verwoestende cycloon Yasi is woensdag in het noordoosten van Australië aan land gekomen. De kust werd gegeseld door harde wind en regen. Daken werden van huizen afgeblazen en zeker 90.000 huishoudens kwamen zonder stroom te zitten. Tienduizenden Australiërs zoeken hun toevlucht in opvangcentra.

Hulpdiensten evacueerden al 75.000 inwoners uit de gevarenzone die zich uitstrekt van Port Douglas tot Bowen, 650 kilometer verder. Onder andere de steden Townsville en Cairns (164.000 inwoners) worden zwaar getroffen. 

'Het centrale gedeelte van de cycloon, het meest destructieve, heeft de kust bereikt tussen Innisfail en Cardwell, in het noordoosten van Australië. Dat bracht immense golven met zich mee', liet het meteorologisch instituut weten. Het is echter onduidelijk hoe groot de verwoestingen zijn totdat de cycloon is overgetrokken.

De storm bereikt snelheden van 300 kilometer per uur en gaat gepaard met zware regenval. 

Omdat het vliegveld van Cairns woensdag dicht is, regelden luchtvaartmaatschappijen voor dinsdagavond extra vluchten. Toeristen braken hun vakantie af en vlogen naar huis.

De regio is nog maar net aan het bekomen van de zware overstromingen in januari. Het zuiden van Queensland, dat het meest te lijden had onder de overstromingen van eind 2010 en begin 2011, zou wel ontsnappen aan de cycloon.