Brink’s failliet verklaard
Stakerspost bij Brink's in Strépy, 8 november 2010.photo news Foto: © Christophe Licoppe
De Brusselse rechtbank van koophandel heeft woensdagmiddag het faillissement van waardetransporteur Brink's Belgium uitgesproken. Curatoren Ysabelle Ensch en Wim Heethem hebben vandaag nog een eerste ontmoeting met de voormalige voorlopige bewindvoerders.

Volgens Alain Zenner, die tot voor de uitspraak voorlopig bewindvoerder was, zal het faillissement de zoektocht naar een overnemer voor de waardetransporteur vergemakkelijken. "Ik verwacht dat verschillende oude en nieuwe kandidaten de komende dagen een bod zullen uitbrengen", zei Zenner na de zitting.

Bij de vakbonden is meer twijfel te horen. "Het is voorlopig niet duidelijk wat de curatoren gaan doen", zegt Marc Geerinck van ACV. "Werken is alleszins onmogelijk. Brink's Belgium heeft geen verzekering meer en de lonen kunnen niet worden uitbetaald."

De uitspraak moest normaal maandag al vallen, maar toen oordeelde de rechtbank dat een faillissementsaanvraag buiten de bevoegdheid van de voorlopige bewindvoerders lag. Zij moeten volgens de rechter toezien op de continuïteit van de onderneming en de stopzetting van de activiteiten hoort daar niet bij.

Daarom moest woensdagochtend eerst de procedure van gerechtelijke reorganisatie worden opgeheven. Daarna zou, in een tweede zitting, het faillissement kunnen worden voltrokken. Het Openbaar Ministerie vroeg de voorzitter echter om meteen het faillissement uit te spreken.