Het begon met een politieke en sociale revolutie in Tunesië, maar nu lijkt de roep naar hervormingen zich verder te zetten in de rest van de Arabische wereld.
Afrika Algerije Libië Egypte Saodie-Arabië Jemen Jordanië Syrië Marokko Tunesië Mauretanië

- Klik op een land op de kaart hierboven voor meer informatie.

Tunesië

In 2005 haalde Ben Ali nog 95 procent van de stemmen, ruim genoeg om president te blijven dus. Maar de zelfverbranding van een universitair – die zijn uitzichtloze situatie niet meer aan kon – zette in december de jasmijnrevolte in gang. De president sloeg op de vlucht. Er is nu een voorlopige regering aan de macht met premier Ghannouchi als premier. Hij belooft zo snel mogelijk verkiezingen te organiseren.

  • BBP per capita: 5.823 euro (in 2008)
Terug naar boven

Egypte

Na de Tunesiërs was het in januari de beurt aan de Egyptenaren om de roep naar verandering te doen weerklinken. Na een achttien dagen durende bezetting van het Tahrirplein in de hoofdstad Caïro, bezweek president Hosni Moebarak onder de druk van het protest en nam na 30 jaar als Egyptische president de wijk. Het leger controleert het land en heeft verkiezingen voor september aangekondigd.

  • BBP per capita: 4.297 euro (in 2008)
Terug naar boven

Algerije

De onrust in Tunesië en Egypte waait over naar Algerije. Deze week werd er gestaakt in enkele sectoren om te protesteren tegen de regering en de sociale ongelijkheid. De 73-jarige Abdelaziz Bouteflika is sinds 1999 president van Algerije. Hij werd in 2004 en 2009 met een overgrote meerderheid van de stemmen herkozen. Maar volgens de oppositie waren de verkiezingen niet eerlijk verlopen. Drie jaar geleden wijzigde Bouteflika de grondwet, waardoor hij onbeperkt herkozen kan worden Sinds 1992 is de noodtoestand van kracht zodat demonstreren eigenlijk verboden is.

  • BBP per capita: 6.185 euro (in 2008)
Terug naar boven

Libië

Half februari bereikt de onrust ook Libië, het land waar sterke man Moammar Kadhafi al 42 jaar heerst. Na enkele dagen komen steeds meer berichten over steden en streken waar de opstandelingen het voor het zeggen zouden hebben. Maar Kadhafi speelt het hard en berichten over bloedbaden blijven niet uit. In een opgemerkte toespraak op 22 februari zegt hij niet te zullen wijken. De internationale gemeenschap kijkt bezorgd toe, terwijl de olieprijs piekt. Libië heeft dan ook belangrijke olievoorraden.

Terug naar boven

Jordanië

Betogers hadden de voorbije dagen het aftreden van de premier geëist, na recente prijsverhogingen voor brandstof en levensmiddelen en het uitblijven van politieke hervormingen. Net als in Egypte voelden de demonstranten in Jordanië zich geïnspireerd door de volksopstand in Tunesië. Koning Abdullah II heeft Marouf al-Bakhit, een ex-generaal en vroegere premier, gevraagd om een nieuwe regering te vormen en direct politieke hervormingen door te voeren.

Terug naar boven

Saoedie-Arabië

De koninklijke Al Saud-familie heeft alle macht in handen. Andere partijen zijn niet toegelaten. Dankzij de hoge olie-inkomsten is Saoedi-Arabië een welvarend land. Voor het vuilere werk wordt vaak een beroep gedaan op Filipijnse gastarbeiders.

  • BBP per capita: 18.439 euro (in 2008)
Terug naar boven

Jemen

De Jemenitische president Ali Abdullah Saleh heeft verklaard dat hij geen nieuwe ambtstermijn zal dienen. Zijn mededeling kwam er na grote demonstraties in het land. Saleh (64) regeerde het land sinds 1978.

Terug naar boven

Marokko

Net als de Tunesiërs klagen de Marokkanen over armoede, werkloosheid en corruptie in hoge kringen. De reputatie van het land liep een deuk op na onthullingen van WikiLeaks tegen de koninklijke familie. Ook die zou bij het verdedigen van haar zakelijke belangen niet vies zijn van corruptie. Toch is Marokko er tot dusver in geslaagd het protest te temperen. De monarchie kan ook rekenen op ruime steun bij een groot deel van de bevolking.

  • BBP per capita: 3.376 euro (in 2008)
Terug naar boven

Mauretanië

In augustus 2008 greep het leger de macht en de regerende president, de premier en de minister van Binnenlandse Zaken werden gevangengenomen. Het hoofd van de presidentiële garde, generaal Mohamed Ould Abdel Aziz, werd eerst benoemd tot voorzitter van een staatsraad, later tot president. Bij verkiezingen in 2009 haalde hij 52 procent van de stemmen. Ook in Mauretanië pleegde iemand zelfmoord na zelfverbranding.

  • BBP per capita: 1.545 euro (in 2008)
Terug naar boven