VS vrezen dat Trabelsi zou moorden om uitlevering te vermijden
Foto: belga
De Amerikanen denken niet dat België veel zal tegenstribbelen bij de uitlevering van Nizar Trabelsi aan de VS. Maar ze zijn wel bang dat Nizar Trabelsi een cipier gaat vermoorden om zijn uitlevering tegen te gaan.

Eén van de steeds terugkerende hete hangijzers tussen de Belgische politici en de Amerikaanse ambassade, is de uitlevering van moslimterrorist Nizar Trabelsi. Deze ex-profvoetballer wilde naar eigen zeggen in 2001 de legerbasis van Kleine Brogel doen ontploffen ‘om op die manier zoveel mogelijk Amerikaanse militairen te doden.’

Voor die feiten werd hij in België in 2004 tot tien jaar cel veroordeeld.

Maar Trabelsi had, aldus de Amerikaanse veiligheidsdiensten, ook plannen om andere Amerikaanse doelwitten te treffen en daarom vragen de VS sinds november 2007 ook zijn uitlevering.

Volgens hen staat het vast dat de terroristische activiteiten van Trabelsi deel uitmaakten van een complot van Al Qaeda met als bedoeling Amerikaanse burgers te treffen.

De VS houden iedere stap in de uitleveringsprocedure nauwgezet in het oog. Toen de krant Het Laatste Nieuws op 25 februari van vorig jaar schreef dat minister van Justitie De Clerck (CD&V) Trabelsi niet zou uitleveren, kroop ambassadeur Howard Gutman dan ook meteen in de pen.

Gutman meldde Washington: ‘De ambassade heeft het kabinet van De Clerck gebeld. Daar is ons verzekerd dat het bericht vals is en dat het deel uitmaakt van een campagne van Trabelsi’s advocaten om druk uit te oefenen op de Belgische regering die tot op vandaag geen beslissing heeft genomen. Bronnen bij de federale politie bevestigden ons ook dat het bericht niet klopt.’

Het bericht in de krant moet inderdaad een schok geweest zijn voor de Amerikanen, want op de Amerikaanse ambassade heerst weinig twijfel over de bereidheid van België om Trabelsi uit te leveren.

‘De ambassade is ervan overtuigd dat de Belgische regering op het uitleveringsverzoek zal ingaan, om Trabelsi op die manier het land uit te krijgen. Maar de Belgische overheid is wel bang dat Trabelsi in de gevangenis een personeelslid zal doden om op die manier zijn uitlevering tegen te houden. Want als hij in België een misdaad begaat, moet hij ook in België terechtstaan.’ Dat schrijft ambassadelid Richard M. Eason vanuit Brussel naar Washington op 26 juni 2009.

Dat de Belgische overheid bang is dat Trabelsi zelfs zou moorden om aan zijn uitlevering te ontsnappen, is in ons land de voorbije jaren nooit met zoveel woorden gezegd. Maar onlogisch is het natuurlijk niet: voor Trabelsi is die uitlevering bijzonder slecht nieuws, want terwijl hij hier in België in april 2012 sowieso vrijkomt, riskeert hij in de VS vier keer levenslang.

Sinds het uitleveringsverzoek van de VS is de angst voor Trabelsi in de gevangenis alleen maar toegenomen. Hij wordt al jaren van gevangenis naar gevangenis gestuurd omdat de cipiers bang zijn van hem.

Trabelsi is altijd een lastige gevangene geweest vanuit het oogpunt van de cipiers, ook al omdat hij door veel andere moslims in de Belgische gevangenissen als een held wordt beschouwd. Hij ligt volgens vertrouwelijke rapporten van de politie en de Staatsveiligheid aan de basis van de radicalisering van heel wat gedetineerden

Sinds juli 2010 zijn er geen juridische bezwaren meer tegen de uitlevering van Trabelsi. De Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling (KI) veegde toen de laatste bezwaren van tafel door een positief advies over te maken over de uitlevering aan minister Stefaan De Clerck. De bal ligt op dit moment in het kamp van de ontslagnemende minister.

Lees de cable rond Nizar Trabelsi

 Het volledige verhaal vindt u vandaag in de Standaard