Amnesty vraagt Britse hulp in zaak-Manning
Foto: ap
Amnesty International heeft de Britse autoriteiten opgeroepen zich te mengen in de zaak van de Amerikaanse soldaat Bradley Manning. Manning - die een dubbele nationaliteit zou hebben - wordt beschuldigd van het lekken van geheime overheidsdocumenten naar klokkenluidersorganisatie Wikileaks.

De zaak van Manning krijgt veel aandacht in de Groot-Brittannië, deels omdat de moeder van de 23-jarige militair, die sinds afgelopen zomer vastzit in de Verenigde Staten, Welsh is.

In een verklaring stelt de directeur van Amnesty International in Groot-Brittannië, Kate Allen, dat de achtergrond van Manning betekent dat de Britse autoriteiten ’zouden moeten eisen dat de omstandigheden van zijn detentie voldoen aan internationale maatstaven’.

Een woordvoerder van Amnesty benadrukte dat dat niet betekent dat de organisatie stelt dat Manning Brits staatsburger is, alleen dat de Britse regering de plicht heeft zich in de zaak te mengen ’mocht bevestigd worden dat hij Brits is’.

De advocaat van Manning, David Coombs, stelt op zijn website dat de militair 23 uur per dag afgezonderd wordt gehouden en geen dekens en kussen mag gebruiken. Ook mag hij geen persoonlijk bezittingen in zijn cel hebben en moet hij elke vijf minuten antwoord geven op vragen van de bewakers.

Manning mag in zijn cel geen fitnessoefeningen doen en mag alleen in zijn ondergoed naar bed. Als bewakers hem niet goed kunnen zien wanneer hij slaapt, wordt hij wakker gemaakt, aldus Coombs.

De zaak van Manning heeft internationaal veel aandacht gekregen nadat Wikileaks honderdduizenden geheime documenten publiceerde. Manning wordt ervan verdacht die documenten gelekt te hebben.