Ian Thorpe heeft op een persconferentie aangekondigd dat hij opnieuw gaat zwemmen. De Australische kampioen (28) wil opnieuw de top bereiken en hoopt op een plaatsje in de estafetteploegen op de Olympische Spelen van London in 2012.

'Mijn comeback wordt niet gemotiveerd door geld, anders zou ik nooit gestopt zijn. Mijn carrière was bijna perfect en dat zet ik nu allemaal op het spel. Het zou veel gemakkelijker geweest zijn om te blijven niksen. Maar er zijn nog dingen die ik wil bereiken. Ik balanceer tussen een beetje angst en motivatie en dat maakt het spannend', vertelde Thorpe.

De beslissing om opnieuw te gaan zwemmen, nam hij naar eigen zeggen in september. 'Het was geen eenvoudige knoop om door te hakken', aldus de Australiër. 'Ik had eerlijk gezegd nooit gedacht dat ik zou terugkeren en opnieuw zwemmen op het hoogste niveau. De vier jaar onderbreking heeft me goed gedaan maar nu ben ik blij terug te zijn.'

'Dit is fantastisch nieuws voor onze sport en het Australische zwemteam. Ik ben vooral blij voor Ian dat hij terugkeert naar het zwembad', reageerde de Australische zwemcoach Leigh Nugent.

Thorpe zette in november 2006 op 24-jarige leeftijd een punt achter zijn carrière. Op zijn indrukwekkende palmares staan onder meer vijf olympische titels, 13 wereldtitels en 23 wereldrecords.