Monsterstorm bedreigt 100 miljoen Amerikanen
Chicago Foto: EPA
Een bijzonder zware sneeuwstorm heeft de Verenigde Staten in zijn greep. De zogenaamde 'mammoth storm' bedreigt zo'n 100 miljoen Amerikanen, van het centrum van het land tot de oostkust. Dinsdag werden duizenden vluchten afgelast.

Als gevolg van het winterweer werden maandag al 800 vluchten geannuleerd. Volgens FlightAware, een website gespecialiseerd in luchtverkeer, steeg dat aantal dinsdag tot maar liefst 10.000. Ook woensdag worden nog grote problemen verwacht. 

De storm zal vermoedelijk een derde van de VS treffen, van Texas en Colorado in het centrum van het land tot de noordoostelijke staat Maine. Onder andere Dallas, Oklahoma en Tulsa worden getroffen door sneeuw, hagel en aanvriezende regen. In Chicago, dat in het centrum van de storm ligt, wordt zeker zestig centimeter sneeuw verwacht. Ook in het noordoosten wordt woensdag nog veel ijs en sneeuw verwacht.

De staat Missouri moest voor het eerst in de geschiedenis de snelweg tussen St. Louis en Kansas City sluiten door de sneeuwval. In Texas werden windsnelheden van honderd kilometer per uur gemeten en zaten duizenden mensen dinsdag uren zonder stroom. In Oklahoma werd de Nationale Garde ingezet om gestrande automobilisten te helpen.

De storm verplaatst zich woensdag richting het noordoosten, waar steden sinds december al verschillende malen door sneeuwstormen werden getroffen. Volgens meteoroloog Jeff Johnson zal 'het verkeer ongetwijfeld nog enkele dagen verlamd zijn door het winterweer'.

In de getroffen regio's slaan heel wat mensen intussen een voedselvoorraad in. Ook de sneeuwschoppen en strooizout vliegen de deur uit. Op veel plaatsen zijn naast luchthavens ook scholen en overheidsgebouwen dicht en werden ook delen van snelwegen afgesloten.