Obama: 'Machtsoverdracht in Egypte moet nu gebeuren'
Foto: ap
Barack Obama heeft dinsdagavond een half uur gebeld met de Egyptische president Hosni Moebarak. De Amerikaanse president riep op tot een 'vreedzame en rustige overgang van de macht' in Egypte. Die machtsoverdracht moet volgens Obama nu gebeuren.

Moebarak kondigde dinsdag aan dat hij zich niet meer kandidaat stelt voor een nieuwe ambtsperiode als zijn huidige termijn in september verstrijkt. Dat zei de Egyptische president dinsdagavond tijdens een tv-toespraak, aan het einde van de achtste dag van ongeziene volksprotesten tegen zijn bewind.

Obama had een dertig minuten durend telefonisch onderhoud met Moebarak. Nadien hield de Amerikaanse president een korte toespraak over de laatste ontwikkelingen in Egypte. 'Ik heb hem gezegd dat een vreedzame machtsoverdracht veelbetekend moet zijn en dat die nu moet beginnen', aldus Obama. De Amerikaanse president sprak zich niet expliciet uit over de rol die Moebarak hierin moet spelen.

Ashton: 'Zo snel mogelijk overdracht'

Ook EU-topdiplomate Catherine Ashton roept Moebarak op 'zo snel mogelijk' werk te maken van de politieke transitie. Over de aankondiging dat Moebarak zich in september niet opnieuw verkiesbaar zal stellen, sprak ze zich echter niet uit. 

'We moeten vooruitgang zien', benadrukte Ashton na afloop van een onderhoud met de kersverse Tunesische minister van Buitenlandse Zaken Ahmed Ouneies. Ze merkte daarbij op dat ze gebonden is door de afspraken tussen de 27 EU-lidstaten, dus een reactie op de beperkte toegeving van Moebarak kwam er niet. De Egyptische president moet in elk geval 'tegemoet komen aan de wil van het Egyptische volk', klonk het.