Betogers beschermen Egyptische kunstschatten
Foto: AFP
In de nacht van vrijdag op zaterdag hebben honderden demonstranten een menselijke blokkade gevormd rond het Egyptisch Museum in Caïro, om de duizenden kunstschatten, waaronder het gouden masker van koning Toetanchamon, te beschermen tegen plunderaars. Het leger nam deze taak zaterdag over.

Aanvankelijk werd het museum bedreigd door het vuur in het naastgelegen hoofdkantoor van de partij van president Moebarak, dat door betogers in brand was gestoken. Al gauw naderden tientallen potentiële plunderaars het museum. Eén man riep hen toe het gebouw niet te plunderen: 'We zijn Bagdad niet!' Hij verwees hiermee naar de plundering van het Nationaal Museum in Bagdad na de invasie van de Amerikanen in 2003. Duizenden kunstvoorwerpen werden toen gestolen.

Veel mensen snelden toe en vormden een menselijke keten voor de ingang van het museum. 'Ik sta hier om onze nationale schatten te verdedigen en te beschermen', zei een 40-jarige man, Farid Saad. De 26-jarige Ahmed Ibrahim benadrukte het belang van het beschermen van het museum, omdat binnen 'vijfduizend jaar van onze geschiedenis ligt'. 'Als ze het stelen, vinden we het nooit meer terug.'

Zaterdag nam het leger de bescherming van het museum voor zijn rekening.