De Nederlands-Iraanse Zahra Bahrami is in Iran opgehangen. De vrouw werd eerder deze maand door de Iraanse autoriteiten ter dood veroordeeld wegens drugsbezit. Dat heeft de Iraanse staatstelevisie zaterdag gemeld.

De 45-jarige in Iran geboren Bahrami werd opgepakt voor 'oppositionele activiteiten' en drugsbezit. Dat gebeurde na de herverkiezing van de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad in de zomer van 2009. De verkiezingsuitslag leidde tot massale protesten.

Een woordvoerder van het Nederlands ministerie van Buitenlandse Zaken kon de executie zaterdagochtend nog niet bevestigen. 'We hebben contact met de ambassade in Teheran, maar tot nu toe hebben we nog geen officiële bevestiging gehad van de autoriteiten in Iran.'

Volgens de zegsman wil de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) de ambassadeur van Iran ontbieden om zo snel mogelijk duidelijkheid te krijgen.

Het ministerie liet eerder deze week nog weten al het mogelijke te doen om voltrekking van de doodstraf te voorkomen. Nederland betaalde onder meer de advocaten van de Nederlands-Iraanse.