In de rest van de wereld wordt de Arabische revolutie met argusogen gevolgd. Zo heeft China het woord 'Egypte' geblokkeerd in zijn razend populaire berichtendienst Sina, die sterk op Twitter lijkt. Ook In Israël moet er gezwegen worden.

Uit de maatregelen blijkt dat de Chinese Communistische Partij sterk op haar hoede is en probeert te voorkomen dat de politieke crisis in Noord-Afrika overslaat naar China.

Een zoekopdracht met de term 'Egypte' in de berichtendienst Sina resulteert in de boodschap: 'Volgens relevante wetgeving, regelgeving en beleid worden de zoekresultaten niet getoond.' Meer dan vijftig miljoen mensen in China maken gebruik van Sina.

Nieuws over de anti-regeringsdemonstraties in Egypte wordt beperkt tot enkele paragrafen en foto's op de websites van de grote nieuwszenders.

Israëlische woordvoerders zwijgen 

Ook in Israël zit men verveeld met de revolutie in Egypte. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft de woordvoerders van zijn regering opdracht gegeven niet te spreken over de verwikkelingen. Bronnen bij de premier zeggen dat de Israëlische autoriteiten bang zijn dat het geweld kan overslaan naar de Palestijnse Autoriteit.

De bronnen zeiden te verwachten dat Moebarak de onrust overleeft, maar dat de banden met Israël schade oplopen als de Moslimbroederschap, een grote Egyptische oppositiebeweging, meer invloed krijgt.

Egypte was het eerste Arabische land dat drie decennia geleden vrede sloot met Israël. Het land is nog altijd een van de belangrijkste bondgenoten van de joodse staat, omdat het als brug dient naar de Arabische wereld.

Nog geen internet in Egypte

Intussen blijven in Egypte de problemen met internet aanhouden.  De toegang tot het internet, dat vrijdag eveneens werd afgesloten om manifestaties tegen het regime tegen te gaan, lijkt nog niet te zijn hersteld.

Het gsm-verkeer is wel gedeeltelijk hersteld, nadat vrijdag ook alle operatoren van mobiele telefonie het bevel gekregen hadden om hun diensten in bepaalde geselecteerde zones op te schorten.

Het internet en het mobiele telefoonverkeer hebben de afgelopen dagen een belangrijke rol gespeeld in de lancering van betogingen tegen het regime van president Hosni Moebarak. De manifestaties zijn geïnspireerd op de Tunesische 'Jasmijnrevolutie' waardoor president Ben Ali het land uitvluchtte. Ook daar werd het protest gaande gehouden via Facebook en Twitter.