Ook zondag en maandag zullen touroperatoren die aangesloten zijn bij de ABTO, de vereniging van Belgische touroperatoren, geen nieuwe reizigers met een pakketreis naar Egypte laten vertrekken. De Federale Overheidsdienst (FOD) Buitenlandse Zaken heeft zaterdagavond ook het reisadvies naar Egypte verstrengd. Alle reizen naar Egypte worden nu afgeraden.

De reisorganisatoren, zoals Thomas Cook en Jetair, zullen hun klanten persoonlijk op de hoogte brengen van de annuleringen. Mogelijk worden de maatregelen verlengd, maar dat hangt af van de situatie.

Voor de klanten die al ter plaatse zijn, zou er op dit moment nog geen sprake zijn van repatriëringen, omdat de situatie in de badplaatsen normaal is. Eventueel zullen de touroperatoren wel hun programma aanpassen om onrustige steden als Caïro en Alexandrië te mijden.

Nochtans proberen al talloze buitenlandse toeristen en Egyptenaren om het land te verlaten.
De Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al heeft zaterdag een speciale vlucht ingelast en tweehonderd Israëliërs, onder wie de gezinnen van Israëlische diplomaten, het land uit gebracht. Aan boord waren ook tientallen Israëlische toeristen.

Alternatief: Canarische eilanden

Veel mensen van wie de vlucht op zaterdag, zondag of maandag geannuleerd werd, zijn nu op zoek naar alternatieven, meldt Thomas Cook. Voor hen wordt een extra vlucht naar de Canarische eilanden ingezet, die maandagochtend vertrekt. 'Zo kunnen klanten alsnog een pakketreis met vertrek op maandag boeken', luidt het.

In Egypte is er al enkele dagen straatprotest in de steden. Daarbij vielen al minstens 25 doden. Buitenlandse Zaken besliste vrijdag laat om niet-essentiële reizen naar het land af te raden. Daarom lieten de reisorganisatoren ook al zaterdag geen nieuwe reizigers naar Egypte vertrekken.

Buitenlandse Zaken

'De veiligheidssituatie verergert', aldus Patrick Deboeck, woordvoerder van de FOD Buitenlandse Zaken. 'De avondklok is uitgebreid en er vinden ook plunderacties plaats in Caïro, waardoor het onveiliger wordt.'

Buitenlandse Zaken raadt landgenoten die in Egypte wonen - zo’n 700-tal - aan binnen te blijven en zich alleen te verplaatsen als het echt nodig is.

19 privévliegtuigen vertrokken van luchthaven Caïro

Minstens negentien privévliegtuigen zijn zaterdag vertrokken van een speciale terminal op de luchthaven van Caïro. Dat is vernomen van luchthavenbronnen.

De vliegtuigen zouden belangrijke Egyptische persoonlijkheden aan boord gehad hebben, onder wie bekende zakenmensen als telecommunicatietycoon Naguib Sawiris.