Oppositieleider en Nobelprijswinnaar Mohammed ElBaradei heeft op de Arabische tv-zender gezegd dat president Hosni Moebarak onmiddellijk moet aftreden. Volgens hem is dat de enige oplossing om het land opnieuw op orde te krijgen. Intussen heeft het Egyptische leger beloofd om geen geweld tegen de betogers te gebruiken.

De eerste reactie van Moebarak op de aanhoudende betoging was zijn tv-toespraak waarin hij zijn regering vroeg om af te treden. Enkele uren later gaf het kabinet van premier Ahmed Nazif daar ook gehoor aan, maar de betogers vonden dat niet genoeg en vielen het ministerie van Binnenlandse Zaken in hoofdstad Caïro aan.

Ze bleven het ontslag van de president zelf eisen. 'Wat we willen, is dat Moebarak vertrekt. En niet alleen zijn regering', aldus een demonstrant. 'We stoppen niet tot hij weg is.' De ordetroepen schoten met scherp op de betogers en er vielen drie doden en tientallen gewonden.

De tweede poging van Moebarak was de aanstelling van zijn vertrouweling Omar Suleiman als vicepresident. De chef van de Egyptische inlichtingendienst is de eerste vicepresident tijdens het dertigjarige bewind van Moebarak. Mogelijk effent de president hiermee het pad voor een opvolger, want hij heeft volgens de Egyptische staatstelevisie ook 'een belangrijke politieke vergadering' bijeengeroepen.

Schafik eerste minister

Via een decreet van president Hosni Moebarak is minister van Luchtvaart Ahmad Schafik ermee belast een nieuwe regering te vormen. Er is vroeger al eens sprake van geweest dat Schafik premier zou worden.

Net als Mubarak, hebben Suleiman en Shafiq een militaire achtergrond. Het is de vraag of met de aanstelling van de twee de chaos in de straten van Egyptische steden kan worden gekalmeerd.

Tot dusverre stelden militairen zich terughoudend op en is het vooral de politie geweest die slaags raakte met de demonstranten. Nu heeft het leger ook beloofd om geen geweld te gebruiken tegen de betogers. Van de politie is geen spoor meer.

Vervroegde avondklok

En dus wordt er net als de vier voorgaande dagen betoogd in Caïro. Ook vannacht, meteen na Moebaraks toespraak, was het onrustig. Ondertussen verzamelen zich meer en meer mensen op het centrale Tahrir-plein in Caïro. Het gaat al om tienduizenden mensen die daarmee het uitgaansverbod negeren dat vanaf 15 uur Belgische tijd gold.

Het leger heeft zich opgesteld op belangrijke kruispunten en nabij overheidsgebouwen in de hoofdstad. Ook belangrijke toeristische en culturele plekken worden beschermd. De piramiden aan de rand van Caïro werden afgesloten voor toeristen.

De vele doden van vrijdag lijken de Egyptenaren dus niet bang te maken. Gisteren zijn minstens 25 mensen om het leven gekomen en raakten honderden anderen gewond tijdens de confrontaties met de ordetroepen. In Caïro gingen vrijdag ook meerdere gebouwen in de vlammen op.

Bij botsingen tussen manifestanten en de politie in Beni Suef, 120 km ten zuiden van Kaïro, zijn zaterdag 12 doden gevallen. Volgens de Arabische nieuwszender al-Jazeera hadden betogers geprobeerd een politiepost te bestormen. De zender met hoofdkwartier in de Qatarese hoofdstad Doha spreekt van zeven doden.

De vijf dagen van betogingen hebben volgens de Arabische nieuwszender al-Arabija al aan minstens 73 mensen het leven gekost, terwijl al-Jazeera het over meer dan 100 doden heeft. Over buitenlandse slachtoffers is niets bekend.

Obama: 'Egyptenaren mogen manifesteren'

Intussen mengen ook de VS, de belangrijkste bondgenoot van Egypte, zich steeds meer in de debatten. De Amerikaanse president Barack Obama heeft Moebarak opgeroepen om 'concrete' maatregelen te nemen om tot politieke hervormingen te komen. Obama vraagt ook dat er geen geweld gebruikt zou worden tegen de betogers.

'Ik wil de Egyptische autoriteiten zeer duidelijk oproepen om af te zien van geweld tegen vreedzame manifestanten', aldus Obama, die voor zijn uitlatingen een telefonisch gesprek van 30 minuten had met Moebarak.

'Het Egyptische volk heeft rechten die universeel zijn. Dat houdt in dat het vreedzaam mag manifesteren, het recht heeft van vrije meningsuiting en de mogelijkheid om zijn eigen toekomst te kiezen', aldus Obama.

Moebarak zei in zijn televisietoespraak over de manifestaties: 'We moeten voorzichtig zijn dat er geen chaos uitbreekt, want daaruit kan geen democratie voortkomen.' Egypte moet volgens Moebarak stabiel en veilig zijn.

De Saoedische koning Abdallah heeft zijn steun uitgedrukt aan Moebarak. De koning hekelde 'de aanslagen op de veiligheid en stabiliteit' van Egypte.

’Arabieren zullen tirannen verdrijven’

De onrust in Egypte zal zich over het hele Midden-Oosten verspreiden en Arabieren zullen hun ’tirannieke’ leiders, bondgenoten van de Verenigde Staten, verdrijven. Dat heeft Hammam Saeed, de leider van de machtige Jordaanse Moslimbroederschap zaterdag gezegd.

Topman stapt op

Toppoliticus en invloedrijk zakenman Ahmed Ezz heeft ontslag genomen uit de regerende Nationale Democratische Partij (NDP). Dat heeft de staatstelevisiezender Nile News TV zaterdag gemeld.

Ezz is de meest prominente figuur binnen de NDP van Moebarak na diens zoon Gamal.
De oppositie heeft Ezz ervan beschuldigd de staalindustrie in het land te monopoliseren door meer dan 60 procent van de marktaandelen te hebben. Hij wordt ook verondersteld verkiezingscampagnes voor de parlementsverkiezingen van november te hebben gefinancierd, waarin de NDP bijna 90 procent van de zetels heeft behaald en zou geld hebben gegeven om kiezers om te kopen.

Mobiele netwerken

Opmerkelijk wel was dat zaterdag weer gebruik kon worden gemaakt van mobiele netwerken, die een dag eerder in opdracht van de regering waren geblokkeerd omdat demonstranten hun acties door middel van sms-berichten en sociale netwerksites coördineerden.