Vinokourov stopt na dit seizoen
Foto: belga
De Kazachse wielrenner Alexandre Vinokourov zet na het seizoen 2011 een punt achter zijn carrière. Dat verklaarde hij vrijdag op de voorstelling van zijn team Astana in Monaco.

De 37-jarige Kazach maakte in augustus 2009 een comeback na een dopingschorsing. In 2010 won hij Luik-Bastenaken-Luik en een rit in de Ronde van Frankrijk.


In die Ronde van Frankrijk wil Vinokourov dit jaar de gele trui veroveren.
'Enkele dagen in het geel rijden. Dat is een droom die ik nog wil verwezenlijken, al wordt het elk jaar moeilijker. Het is mijn laatste kans. Ik blijf niet rijden tot ik veertig ben. Op een bepaald ogenblik is het tijd om de fakkel door te geven. Ik zou nog door kunnen gaan en op mijn naam teren om geld te verdienen, maar dat motiveert me niet. Wat ik wil is koeren winnen.'


Dit jaar moet Vinokourov het kopmanschap bij Astana niet alleen dragen. Hij krijgt Roman Kreuziger naast zich. De 24-jarige Tsjech was na vijf jaar Liquigas aan een nieuwe uitdaging toe. Hij maakt van de Ronde van Italië het hoofddoel.

Het Kazachse Astana is het enige Aziatische team in de Pro Tour. Het team heeft een budget van 15 miljoen euro en herbergt 27 renners van veertien verschillende nationaliteiten. Elf Kazachen maken de hoofdmacht uit. Onze landgenoot Laurenzo Lapage is één van de sportdirecteurs.