Charles Michel nieuwe voorzitter MR
Foto: belga
Charles Michel is de nieuwe voorzitter van de MR. Michel haalde het na een spannende verkiezingen van Daniel Bacquelaine.

De 35-jarige zoon van Louis Michel is sinds 2008 federaal minister van Ontwikkelingssamenwerking. Eerder maakte hij ook al deel uit van de Waalse regering.

Michel werd op 21 december 1975 geboren in Namen. Hij begon zijn politieke loopbaan op zestienjarige leeftijd, toen hij zich aansloot bij de Jeunes Réformateurs Libéraux van Geldenaken, waarvan hij het voorzitterschap waarnam. Bij de provinciale verkiezingen van 1994 haalde hij als achttienjarige lijstduwer meer dan 4.000 voorkeursstemmen en een zitje in de provincieraad van Waals-Brabant.

Nadien haalde hij zijn licentiaat rechten aan de ULB. In 1999 werd hij verkozen in de Kamer en maakte deel uit van de dioxine-commissie. Zijn snel verlopende carrière kreeg nog een boost in 2000, toen hij in de Waalse regering Jean-Marie Séverin mocht opvolgen als minister van Binnenlandse Aangelegenheden.

Daarin kwam hij geregeld in aanvaring met de PS, vooral toen hij de intercommunales en de provincies probeerde te hervormen. Zijn houding werd in 2004 geregeld aangehaald als reden waarom de MR door de Franstalige socialisten uit de regeringen in Franstalig België en Brussel werden gebonjourd.

In 2003 en 2007 werd Michel opnieuw verkozen tot Kamerlid. Vorig jaar schopte hij het tot burgemeester van Waver, de gemeente waar hij al sinds 2000 gemeenteraadslid is.

Eind 2007 krijgt hij een post in de zeer moeizaam gevormde federale regering. Charles Michel mag zich voortaan minister van Ontwikkelingssamenwerking noemen, een portefeuille die hij in de regeringen Leterme I, Van Rompuy en Leterme II mag behouden.

Na de tweede slechte verkiezingsuitslag van de MR contesteert Michel als één van de leiders van de zogenaamde Renaissancegroep vorige zomer de cumul van Didier Reynders als partijvoorzitter, vicepremier en minister van Financiën.

Het eerste protest wordt gecounterd met de aanstelling van Renaissance-man Willy Borsus als ondervoorzitter, maar na aanhoudende druk worden dan toch voorzittersverkiezingen uitgeschreven.

Terwijl intern gezocht wordt naar een consensusfiguur kondigt Charles Michel eind 2010 onverwacht in de media aan kandidaat te zijn voor het voorzitterschap.