Het voorstel van PS-voorzitter Elio Di Rupo om een regering van nationale eenheid te vormen of de huidige regering volheid van bevoegdheden te geven, valt in goede aarde bij het cdH. De partij van Joëlle Milquet spreekt van "een wenselijke" mogelijkheid.

Het cdH hamert erop dat er dringend een regering moet komen om de socio-economische problemen aan te pakken. Daarom pleiten de humanisten ervoor om parallel met de communautaire onderhandelingen de regeringsvorming aan te vatten.

Als er niet meteen uitzicht is op een groot communautair compromis, kan de staatshervorming in verschillende stappen verspreid over de legislatuur uitgewerkt worden, zegt het cdH. Wel zouden er daarover duidelijke engagementen in de regeerverklaring komen, luidt het.

"Iedereen moet dringend rond de tafel gaan zitten om te praten en te landen. Als dit niet kan, moet dat duidelijk gezegd worden en moet men, zonder de zaken op de spits te drijven, anderen de staat laten beheren en hervormingen laten doorvoeren", zegt de partij.