REACTIES. Van der Maelen wil De Crem bevoegdheid Afghanistan afnemen
Foto: mh
Dirk Van der Maelen, de defensiespecialist van SP.A, vindt de manoeuvres die De Crem achter de schermen uitvoerde 'absoluut niet kunnen'.

'Deze man heeft zijn eigen premier, een partijgenoot nota bene, in de wind gezet. In normale omstandigheden zou ik het ontslag van de minister vragen.'

Omdat de regering nog altijd ontslagnemend is, heeft een dergelijke vraag weinig zin, beseft Van der Maelen.

'Maar ik laat hier niet bij. Ik zal premier Yves Leterme (CD&V) vragen om De Crem de bevoegdheid Afghanistan af te nemen. Hij is alle vertrouwen kwijt.'

'De Crem is kilometers over de schreef gegaan'

Voor Groen!-kamerlid Wouter De Vriendt is dit een 'misselijkmakende, hoogstpersoonlijke strategie van een minister om zijn eigen regering een militaristische houding in Afghanistan op te dringen'. 'Een houding die in de voorbije tien jaar tot geen enkel resultaat heeft geleid.'

'De regering is duidelijk verdeeld over Afghanistan, zelfs binnen de CD&V ziet men de dingen anders. De Crem verdedigt de harde lijn, het is onrustwekkend dat die harde militaristische lijn het uiteindelijk gehaald heeft terwijl niet de hele regering erachter stond. Ik noemde hem in het verleden niet voor niets “minister van oorlog”.

De rechtervleugel binnen de CD&V slaagt er blijkbaar in om zijn agenda op te dringen, niet alleen aan de eigen partij, maar ook aan de volledige regering.

'De Crem is kilometers over de schreef gegaan en schuwt er blijkbaar niet voor om Hillary Clinton voor zijn kar te spannen. Dit getuigt van een totaal gebrek aan collegialiteit en onbetrouwbaarheid. Pieter De Crem rijdt niet voor de regering, maar voor zichzelf.

'Een pluim voor Yves Leterme die in eerste instantie blijkbaar een goed inzicht had, maar uiteindelijk onder de druk bezweken is.' 'Dit soort zaken zou in normale omstandigheden zelfs kunnen leiden tot het ontslag van een minister. Ik zal hierover zowel De Crem als Leterme interpelleren.'

De Crem: 'Ik heb niets te verbergen'

De Crem reageert voorlopig voorzichtig. 'Ik heb niets te verbergen, die ontmoeting heeft in december 2009 in alle openheid plaatsgevonden.' De Crem ontkent niet dat de onthullingen van de klokkenluiderssite Wikileaks over de Belgische aanwezigheid in Afghanistan "dicht bij de waarheid zitten".

In Terzake nuanceerde De Crem wel dat hij zijn wil aan de regering heeft opgelegd. De beslissing om langer in Afhanistan te blijven en meer troepen te sturen is een beslissing van de hele regering, die op voordracht van de premier, de minister van Buitenlandse Zaken en Defensie is gebeurd, zei De Crem. Dat er aan zo’n beslissing heel wat diplomatiek verkeer voorafgaat, is niet meer dan normaal, zei De Crem.

De CD&V’er benadrukte ook dat de relatie tussen België en de VS onder de paars-groene en paarse regering onderkoeld was. "We hebben dat heel duur betaald", zei hij. "Wij wilden opnieuw een solidaire en betrouwbare partner zijn."