De Amerikaanse autobouwer Ford heeft in 2010 de winst meer dan verdubbeld tot 6,6 miljard dolar. Dat is het beste resultaat in tien jaar tijd. In Europa werd evenwel in de laatste drie maanden onverwacht een verlies geboekt.

De beste cijfers in een decennium vormen het hoogtepunt van een indrukwekkende prestatie. Terwijl concurrenten General Motors en Chrysler in het crisisjaar 2009 door de Amerikaanse staat dienden te worden overeind gehouden, slaagde Ford erin op eigen kracht de crisis te overleven. "Deze winst heeft onze eigen verwachtingen overtroffen", aldus concernbaas Alan Mulally.

De jaaromzet steeg naar 120,9 miljard dollar, vier procent meer dan in 2009. De cijfers van het aan het Chinese Geely verkochte Volvo buiten beschouwing gelaten, bedraagt de stijging 16 pct. Ford kon vooral profiteren van de stijgende vraag uit eigen land en de boomende verkoop in Azië.

Minder goed nieuws kwam er uit Europa. In het vierde kwartaal moest Ford er een verlies boeken van 51 miljoen euro. Dat is slechter dan de eigen prognoses.

Over het ganse jaar bleef Europa met 182 miljoen dollar wel in de winstzone. Ford wijt de verliezen in het laatste kwartaal aan een dalende verkoop, hogere grondstofkosten en hogere aanloopkosten voor nieuwe modellen.