Pieter De Crem is Amerika’s vriend in de regering
Foto: belga
Aanvankelijk waren de Amerikanen niet zo wild van minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V). Maar hij groeide snel uit tot ‘one of the United States’ strongest friends in the Belgian government.’ Dat blijkt uit de WikiLeaks-files die De Standaard kon inkijken.

Uit de mails van de Amerikaanse ambassade in Brussel naar Washington blijkt dat de Amerikanen aanvankelijk niet veel meer weten over Pieter De Crem (CD&V) dan dat hij ooit CD&V-voorzitter wou worden. Hij wordt getypeerd als een ‘disappointed candidate for the post of party president’. Snel wordt hij echter dé vriend van Amerika, zeker omdat hij zich totaal anders profileert dan zijn voorganger André Flahaut (PS). Op drie jaar tijd zou hij het aantal Belgische militairen in Afghanistan optrekken van 360 tot een plafond van 626.

In de mails van de Amerikaanse ambassade wordt hij dan ook al snel gepromoveerd tot ‘one of the United States’ strongest friends in the Belgian government.’

De Amerikanen blijven in 2009 aandringen op een grotere inzet van België in Afghanistan. Meer militairen sturen ligt evenwel gevoelig in ons land. Niet alleen de PS is tegen, ook premier Leterme aarzelt wegens de budgettaire gevolgen van een verhoogde inzet. ‘Prime Minister Leterme remains a hard sell’, klinkt het. Niet gemakkelijk om te praten.

De Crem speelt daarop hoog spel, zo leert een mail van de Amerikaanse ambassade naar Washington. De Crem, zo blijkt, schakelt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton in om zijn zaak te bepleiten bij Leterme.

Clinton komt op 4 december 2009 naar Brussel voor een Navo-top. In de marge daarvan heeft ze een gesprek met Yves Leterme, haar collega Steven Vanackere en Pieter de Crem zelf. Clinton heeft een paar vragen voor Leterme: 150 extra militairen, extra opleiders en de garantie dat de Belgen tot eind 2011 op post gaan blijven.

Het opmerkelijke is dat die vragen haar eigenlijk werden ingelepeld door... Pieter De Crem. In de mail van de Amerikaanse ambassade naar Washington staat immers ‘De Crem provided the Ambassador with three specific requests which the Secretary (Clinton dus, red.) could make to Prime Minister Leterme. (...) The Secretary made all three requests of Leterme.’

Kortom: in het gesprek met Leterme stelde Clinton de drie vragen die haar vooraf waren ingefluisterd door De Crem. Of hoe De Crem de arm van Yves Leterme probeerde om te wringen met de hulp van Hillary Clinton.

Lees de originele mail rond De Crem

In de krant leest u zaterdag het hele verhaal over De Crem, waarvan dit een samenvatting is.

 


 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig