'Koning is moe'
Foto: reuters
Koningin Paola heeft de speculaties aangewakkerd dat koning Albert ‘moe’ is na zeven maanden politieke crisis. Dat wordt ontkend.

Na een concert in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel kreeg Paola de volgende vraag: hoe gaat het met de koning? Voor de camera van RTL zei de koningin: ‘Het gaat. Het zijn niet zijn beste dagen.’

Koning Albert had deze week inderdaad zijn handen vol, met een audiëntie van de eerste minister, een receptie van de president van Hongarije, een onderhoud met zestig Belgen op de wereldtentoonstelling in Sjanghai, en een receptie met de hoofden van de diplomatieke en consulaire posten.

Daar komt nog een onderhoud bij met Johan Vande Lanotte (SP.A), die zijn ontslag als koninklijk bemiddelaar kwam aanbieden en de daaropvolgende consultaties.

Pensioenleeftijd

Op een leeftijd waarop de doorsnee Belg al jarenlang geniet van zijn welverdiende pensioen – koning Albert is 76 – kan dit doorwegen. De Franstalige zender RTL verspreidde vrijdag het gerucht dat de koning ‘moe’ zou zijn en daarom de agenda voor de komende dagen wat lichter gemaakt zou hebben. Dit weekend is er inderdaad geen audiëntie gepland. 

Maar in kringen rond de koning wordt stellig ontkend dat er iets aan de hand is, laat staan dat de koning niet in goede gezondheid zou zijn. Dat de consultaties in een trager ritme verlopen, heeft alleen te maken met de politieke toestand. Die maakt het nodig om eerst het stof te laten neerdwarrelen. Daar is dus tijd voor nodig.

Een nieuw initiatief van de koning om een uitweg uit de politieke impasse te zoeken, mag ten vroegste tegen midden volgende week worden verwacht.

Bekijk de video hier.