De Musea stad Antwerpen zullen vanaf 17 mei 2011 nieuwe tarieven hanteren. De prijszetting sluit volgens het schepencollege aan bij andere Vlaamse en Europese musea. Voor verschillende doelgroepen zoals (school-)groepen, jongeren en Antwerpenaren worden aantrekkelijke reductietarieven ingevoerd.

De nieuwe tarieven worden niet toevallig ingevoerd op 17 mei. Dan opent het langverwachte Museum Aan de Stroom (MAS) de deuren. Bezoekers van de permanente collectie betalen 5 euro of 10 euro, indien ze ook de tijdelijke tentoonstelling willen bezoeken. 65-plussers en groepen vanaf twaalf personen betalen 3 of 8 euro. Voor jongeren tot 26 jaar geldt er een tarief van 1 euro. Schoolgroepen onder begeleiding komen er gratis in.

Voor de andere musea geldt er een gemiddelde prijsstijging van 2 euro. Voor het Rubenshuis, Museum Plantin-Moretus/Prentenkabinet en Museum Mayer van den Bergh bedraagt de nieuwe toegangsprijs 8 euro aan vol tarief.

Het Letterenhuis en het Museum Vleeshuis | Klank van de Stad zijn de voorbije jaren volledig heringericht en krijgen een toegangsprijs van 5 euro. Het Middelheimmuseum blijft gratis voor iedereen.

Voor de inwoners van de stad Antwerpen blijft de toegang tot de permanente collecties van de musea gratis, indien ze een A-kaart hebben. Die kost hen bij aanschaf eenmalig 2 of 3 euro. Bovendien kan iedereen met een A-kaart punten sparen die kortingen opleveren in de museumshops en op tijdelijke tentoonstellingen.