De cellen in het Portalisgebouw van Justitie, recht tegenover het Brusselse justitiepaleis, voldoet niet aan de normen inzake veiligheid en hygiëne. De zowat veertig cellen, waar arrestanten een korte tijd kunnen worden vastgehouden, zijn eigenlijk niet bruikbaar, blijkt uit een nota van de dienst preventie en bescherming op het werk van de federale politie.

Het gebouw huisvest onder meer het Brusselse parket, de onderzoeksrechters en de raadkamer. Het complex is slechts vier jaar oud, maar vertoont grote gebreken, blijkt uit het rapport, dat er kwam na klachten van het personeel.

De cellen zijn zo slecht ontworpen dat ze niet deftig gepoetst of gedesinfecteerd kunnen worden, terwijl er soms uitwerpselen van gedetineerden aan de muur hangen.

Voorts zijn er problemen met de brandveiligheid en de airco. Celwagens of combi's kunnen er niet binnenrijden, enkel gewone personenwagens geraken in het complex, tenminste als het toegangshek niet defect is. De arbeidsgeneesheer en de preventieadviseur komen tot de conclusie dat het personeel niet kan werken in de "ongezonde" en "onaangepaste" lokalen.

Een eerder rapport van het Comité P had in 2009 al gezegd dat de cellen niet aan de normen voldoen.