‘Perceptie van België wordt slechter’
Het gebouw van de Schatkist in Brussel.photo news
Foto: © Bert Van Den Broucke
‘De perceptie van België wordt slechter. Zeggen dat we binnen enkele maanden wel een regering zullen hebben, gaat nu niet meer.’ Die waarschuwing geeft Jean Deboutte, een topman bij de Belgische Schatkist, in een interview met De Standaard.

Als directeur Strategie van het federale Agentschap voor de Staatsschuld zet Deboutte de lijnen uit van het beheer van de duizenden miljarden Belgische staatsschuld. Het hoog houden van het imago van ons land op de internationale kapitaalmarkten is daarbij één van zijn belangrijke taken.

Maar precies dat wordt steeds moeilijker door de politieke crisis en de negatieve aandacht in het buitenland, zegt Deboutte. Ons land staat er financieel wel degelijk goed voor, maar ‘het is vechten tegen de bierkaai om dit aan buitenlandse investeerders verkocht te krijgen’, zucht hij. ‘De perceptie van België wordt inderdaad slechter. Zeggen dat we binnen enkele maanden wel een regering zullen hebben, gaat nu niet meer. Men luistert beleefd, maar de body language zegt genoeg. Mensen vragen zich steeds meer af wat er met ons land zal gebeuren.’

Volgens Deboutte hebben veel buitenlandse investeerders hun limieten voor Belgisch staatspapier verlaagd, waardoor ze er minder in kunnen investeren als voorheen. ‘Vooral bij buitenlandse fondsbeheerders zie je dat. Zij vertellen ons dat ze het vervelend vinden om altijd maar aan hun klanten uit te leggen waarom ze nog Belgisch staatspapier kopen.’ Omdat we een klein land zijn, is het voor investeerders bovendien relatief makkelijk om Belgisch papier in te ruilen voor dat van een ander land, aldus Deboutte.

Lees het volledige interview in de weekendeditie van De Standaard.