Griekenland wil schuld terugkopen met Europees geld
Foto: rr
De Griekse minister van Financiën George Papaconstantinou heeft vrijdag in het Zwitserse Davos het idee geopperd om het geld van het Europees Stabilisatiefonds (EFSF) aan te wenden om een deel van de Griekse schuld op te kopen. Op die schuld rusten immers zware intrestvoeten.

Het idee "ligt op tafel, maar maakt geen deel uit van officiële besprekingen" binnen de eurozone, gaf Papaconstantinou aan tijdens een interview met het persagentschap Dow Jones Newswires in Davos, waar nog tot 30 januari het World Economic Forum plaatsvindt. De Franse minister van Economie Christine Lagarde bevestigde vrijdag het nieuws. "Momenteel worden er gesprekken over gevoerd, maar ik denk niet dat er al een algemene consensus bestaat", aldus Lagarde.

Griekse obligaties worden momenteel door de drie grote kredietbeoordelaars beschouwd als ’rommel’. Dat betekent dat elke obligatie-uitgifte gepaard gaat met hoge intrestvoeten om de investeerders over de brug te halen. Het Europees stabilisatiefonds daarentegen krijgt van de ratingbureaus de hoogste waardering ’AAA’ en kan tegen heel gunstige voorwaarden geld ophalen. Een deel ervan zou aan Griekenland geleend kunnen worden om een deel van de dure schulden terug te kopen.

Volgens het persagentschap Dow Jones, dat anonieme Europese bronnen citeert, zou Griekenland zo 50 tot 60 miljard dollar (36 tot 44 miljard euro) van zijn schulden kunnen terugkopen.