De beslissing van de Egyptische regering om voorafgaand aan de demonstraties het internet af te sluiten en mobiele telefoonnetwerken uit de lucht te halen gaat in tegen het democratisch beginsel van de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van vergadering. Dat heeft secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon vrijdag gezegd vanuit het Zwitserse Davos, waar hij het World Economic Forum bijwoont.

Ban Ki-moon zei tegen verslaggevers dat hij de ontwikkelingen in Tunesië, Egypte en Jemen op de voet volgt. 'Ik meen dat een van de grondbeginselen van de democratie het beschermen van de vrijheid van meningsuiting van de bevolking is', aldus de VN-chef.

Hij is van mening dat wereldleiders de demonstraties moeten aangrijpen als een kans om de ’legitieme bezwaren’ van hun volk aan te pakken. Hij riep de autoriteiten op om zich te onthouden van geweld.

'Alle personen en leiders die het aangaat moeten ervoor zorgen dat de situatie in die regio, en in het bijzonder in Egypte, niet leidt tot meer geweld.'

Egypte besloot vrijdagochtend de maatregelen te treffen om de organisatie van de demonstraties te verhinderen.