Antwerpse gynaecoloog insemineerde koppels met 'gewenste geslacht'
Foto: shutterstock
Nederlandse koppels zakken naar Antwerpen af voor een behandeling om het geslacht van hun baby te kunnen bepalen. De Belgische vereniging van gynaecologen reageert verontwaardigd, want het gaat om een illegale praktijk.

De zaak kwam aan het licht in een reportage in 'Uitgesproken' op de Nederlandse televisie. Daarin was te zien hoe koppels zich kunnen aanmelden via de website van de Nederlandse zakenman Bert van Delen. Die stuurt hen door naar gynaecoloog Frank Sterckx in Borgerhout, die in zijn praktijk vooraf geselecteerde zaadcellen insemineert.

 
Door het gewenste sperma in te brengen, zou het koppel tachtig procent kans maken op een baby met het gewenste geslacht. Elke inseminatie kost 1.200 euro, en gemiddeld zijn er drie nodig voor een eicel is bevrucht.
 
Johan Van Wiemeersch, voorzitter van de Belgische vereniging van gynaecologen, herinnert eraan dat geslachtskeuze sinds 2007 in België verboden is. Hij ziet een constructie die 'is opgezet om juridische problemen te voorkomen'.
 
Van Delen en Sterckx zijn zich van geen kwaad bewust. 'Ik verwijs koppels alleen door en geef informatie', zegt de Nederlander. 'Ik insemineer alleen', luidt het bij de gynaecoloog. De Belgische vereniging van gynaecologen bekijkt welke maatregelen ze kan nemen.
 
Antwerps ziekenhuis houdt intern onderzoek
 
ZiekenhuisNetwerk Antwerpen (ZNA) vraagt bijkomend onderzoek. De gynaecoloog is namelijk verbonden aan het ziekenhuis Sint-Erasmus, maar voerde de gecontesteerde behandelingen uit in zijn privépraktijk. 

Het ziekenhuis is zelf onmiddellijk met een intern onderzoek gestart om er zeker van te zijn dat behandelingen waarvan in de reportage melding wordt gemaakt, nergens binnen ZNA plaatsvinden.

Daarnaast heeft de Antwerpse Ziekenhuisgroep meteen contact opgenomen met de inspecteur Volksgezondheid en met de voorzitter van de Orde van Geneesheren om dit dossier in alle objectiviteit verder te laten onderzoeken.

ZNA beschikt zelf over een gereputeerd fertiliteitscentrum in het Middelheimziekenhuis. Alleen daar worden vruchtbaarheidsbehandelingen binnen ZNA uitgevoerd. Deze gebeuren volgens het ziekenhuis volgens de hoogste wetenschappelijke en deontologische standaarden en voldoen aan alle Belgische wettelijke normen. Genderselectie wordt er met andere woorden nooit toegepast.