Finse biodieselproducent is foutste bedrijf
Foto: © Michael Freeman/corbis
De Finse biodieselfabrikant Neste Oil heeft met meer dan 17.000 van 53.000 uitgebrachte stemmen de ’Public Eye Award’ gewonnen, een ‘onderscheiding’ voor het ethisch meest foute bedrijf.

Neste Oil produceert biobrandstoffen uit palmolie. De ngo Milieudefensie had de brandstofproducent genomineerd omdat het, voor zijn palmolieplantages in Maleisië en Indonesië, grote stukken oerwoud zou kappen en de rechten van de lokale bevolking zou schenden.

Milieudefensie wil dat de biodieselproducent, met de Finse overheid als grootste aandeelhouder, stopt met investeren in biobrandstof op basis van palmolie en zich gaat richten op echte duurzame energie.

Neste Oil zegt teleurgesteld te zijn met de foute nominatie en zegt dat de situatie verkeerd wordt voorgesteld. “Wij geloven dat we één van de meest verantwoordelijke bedrijven ter wereld zijn die vandaag palmolie kopen. We kopen alleen palmolie die geproduceerd werd volgens duurzame principes en van een traceerbare oorsprong”, aldus duurzaamheidsdirecteur Simo Honkanen.

BP

Op de tweede plaats in de ranglijst staat de oliegroep BP (13.000 stemmen), die verantwoordelijk was voor het gigantische olielek in de Golf van Mexico. Daarna komen de sigarettenfabrikant Philip Morris (8.052), de gouddelver Anglogold Ashanti (6.005 stemmen), de Chinese groep Foxconn (4.668) en de uraniumdelver Axpo (4.225 stemmen).