Koning Albert heeft vrijdagmorgen opnieuw consultaties gehouden. De vorst sprak eerst met CDH-voorzitter Joëlle Milquet. Daarna was het de beurt aan Open VLD-voorzitter Alexander De Croo. Voor de liberale voorzitter was het van net na de verkiezingen geleden dat hij nog eens in Laken op bezoek mocht.

Woensdag nam Johan Vande Lanotte (SP.A) ontslag als koninklijk bemiddelaar. De koning besliste om het ontslag te aanvaarden en een nieuwe raadplegingsronde te starten alvorens een nieuw initiatief te nemen. Donderdag kwamen de voorzitters van de groene partijen, Wouter van Besien (Groen!) en Jean-Michel Javaux (Ecolo) al langs.

Vrijdag was het de beurt aan Joëlle Milquet en Alexander De Croo. De Open VLD-voorzitter heeft zich eerder al bereid verklaard om aan de onderhandelingen deel te willen nemen.

Er zijn vrijdag geen verdere consultaties voorzien. Ook tijdens het weekend zal de koning niemand ontvangen. Maandag gaan de raadplegingen verder met onder meer Wouter Beke (CD&V).

Discrete contacten

Ondertussen vinden bij de partijen achter de schermen al discrete contacten plaats om uit te maken hoe het nu verder moet. Vtm stelde vrijdagvoormiddag vast dat PS-voorzitter Elio Di Rupo op het CD&V-hoofdkwartier overleg heeft gepleegd met Wouter Beke. De CD&V-voorzitter wou daarover geen commentaar kwijt.

Di Rupo lanceerde donderdag een voorstel voor een regering van nationale eenheid. Maar de andere partijen zijn daarover niet eensgezind.