Trein ontspoort in Pepinster: negen lichtgewonden
De Standaard-fotograaf Bart Dewaele nam meteen een foto na het ongeval Foto: bdw
In Pepinster is een trein ontspoord en gebotst met een andere trein. Daarbij vielen uiteindelijk negen lichtgewonden. Een journalist en een fotograaf van De Standaard zaten toevallig op een van de twee voertuigen.

Een trein die onderweg was van Oostende naar Eupen ontspoorde omstreeks 10.30 uur ter hoogte van het station van Pepinster, en botste zo met een stilstaande trein die van Verviers naar Luik zou rijden en aan het wachten was om het station van Pepinster binnen te rijden. 

'Om een of andere reden zijn de laatste paar wagons van de trein losgekomen en ontspoord', vertelt De Standaard-reporter Nikolas Vanhecke, die meer vooraan op de trein naar Eupen zat. Fotograaf Bart Dewaele zat ook op het voertuig.

Onderzoek

Infrabel bevestigt het verhaal. De spoorwegbeheerder is een onderzoek begonnen naar het ongeval. Hoewel het nog te vroeg is om conclusies te trekken, lijkt het erop dat de twee achterste wagons van de IC-trein Oostende-Eupen ontspoorden aan een spoorwissel. De trein moest op een verkeerd spoor rijden wegens vernieuwingswerken ter hoogte van Olne. De twee wagons botsten op een trein richting Luik-Paleis, die stilstond.

Dat zegt Benoît Gilson, communicatiemanager van Infrabel. 'De botsing gebeurde aan een lagere snelheid, want de IC-trein had net het station van Pepinster verlaten. Hij reed met een beperkte snelheid van 40 kilometer per uur.'

De hulpdiensten waren snel ter plaatse. In de ontspoorde wagons raakten negen reizigers licht gewond. Ze werden overgebracht naar het ziekenhuis voor onderzoek. Een tiental anderen die in shock waren, kreeg ter plaatse verzorging van de hulpdiensten.

'Paniek was er niet. We voelden niet veel meer dan een lichte schok,' gaat Vanhecke verder. 'Het personeel was wel even zenuwachtig, maar het werd al snel duidelijk dat het om een niet al te ernstig ongeval ging.'

Na een twintigtal minuten mochten de reizigers de trein verlaten en via de sporen terugwandelen naar het station van Pepinster. 

Het treinverkeer ligt volledig stil op de lijn tussen Pepinster en Verviers en zal vandaag niet meer hervatten, zo meldt de NMBS. Er worden bussen ingelegd.