Voor Vlaams Belang heeft PS-voorzitter Elio Di Rupo met zijn nieuwjaarstoespraak duidelijk gemaakt dat hij van geen staatshervorming wil weten.

'Zijn dubbele piste, hetzij een regering van 'nationale eenheid', hetzij de voortzetting van de huidige coalitie aangevuld met de partijen die dat willen, betekent dat een min of meer deftige staatshervorming uitgesloten wordt', schrijven voorzitter Bruno Valkeniers en Kamerfractieleider Gerolf Annemans in een mededeling.

De sociaal-economische problemen zouden worden aangepakt, en er zou een akkoord moeten zijn over BHV en de herfinanciering van Brussel. De rest zou dan naar een tweede fase verschoven worden. Dat komt er voor Vlaams Belang op neer dat Vlaanderen een onaanvaardbare prijs moet betalen voor de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde, terwijl Brussel zijn centen zou binnen hebben.

'In dat geval zitten we opnieuw in het scenario van 2007, toen er van een staatshervorming evenmin iets in huis is gekomen. (...) Hoe langer de crisis duurt, hoe dichter de Franstaligen staan waar ze uiteindelijk willen uitkomen: bij het status quo', aldus Valkeniers en Annemans.