Dubbel betalen voor nieuwe energieleverancier
Foto: lva
Heel wat consumenten die van Electrabel naar een andere energieleverancier stappen, moeten twee keer een opzegvergoeding betalen.

Eric Houtman, de nieuwe ombudsman voor de energiesector, verklaart dat hij de voorbije weken meer dan 100 klachten kreeg over de dubbele opzegvergoeding. Het gaat om mensen die bij Electrabel klant waren voor aardgas én voor elektriciteit. Twee aparte contracten, en dus twee vergoedingen van elk 50 euro, redeneert de vroegere monopolist.

Houtman en consumentenorganisaties zoals Test-Aankoop zijn het daar niet mee eens en zeggen dat er per klant maar één opzegvergoeding mag worden aangerekend. De federale minister van Energie, Paul Magnette, houdt het erop dat het probleem bekeken wordt, maar antwoordt niet op de vraag wie er nu gelijk heeft.

Vorig jaar zijn 212.885 particulieren en bedrijven veranderd van elektriciteitsleverancier (+19,6%) en 127.873 van aardgasleverancier (+16,4%). Dat zijn recordcijfers.

Voor elektriciteit betekent het dat 6,6% van alle afnemers zijn overgestapt. Voor aardgas gaat het om 7%.

De formule van groepsaankopen, goed voor zeker 50.000 verschuivingen in 2010, en het groeiende succes van groene producten hebben de hoge overstapgraad mee in de hand gewerkt. Alleen al aan de door de provincie Antwerpen georganiseerde groepsaankoop deden 30.000 particulieren mee.

Bekijk onze rekenmodules voor energie

Meer rekenmodules op www.standaard.biz/berekenzelf