Wouter Beke: 'Iedereen wil Di Rupo en De Wever weer rond tafel'
Foto: belga
CD&V-voorzitter Wouter Beke wijst het voorstel van PS-voorzitter Elio Di Rupo niet met zoveel woorden af, maar stelt dat een ernstig voorstel niet in het publiek wordt gelanceerd. Volgens Beke zit iedereen te wachten op nieuwe gesprekken tussen Di Rupo en De Wever.

'Bij mijn weten is er nog nooit een regering gevormd op een nieuwjaarsreceptie van de PS', reageert Beke in De Ochtend op Radio 1 op het voorstel van Elio Di Rupo om een regering van nationale eenheid te vormen. 'Het heeft weinig zin op de publieke tribune een nieuwe formule te lanceren. Ernstige voorstellen doet men via discrete gesprekken.'

Beke legt het initiatief opnieuw bij de winnaars van de verkiezingen. 'De Wever en Di Rupo moeten opnieuw rond de tafel zitten', aldus Beke. 'Daar zit iedereen op te wachten. Niemand stuurt aan op nieuwe verkiezingen. De kiezer heeft gesproken. N-VA en PS zijn de grootste partijen, zonder hen kan er geen regering gevormd worden.'

Staatshervorming niet begraven

'Voor mij is elke formule bespreekbaar', zegt Beke, 'als het tot resultaten leidt'. 'Het maakt niet uit of een kat zwart of wit is, als ze maar muizen vangt'.

Als Di Rupo met zijn voorstel de staatshervorming wil begraven, dan gaat niemand aan Vlaamse kant daar volgens Beke aan meewerken.  'Engagement is belangrijk om uit de impasse te komen. Maar ik ben niet helemaal zeker van de bedoelingen van Di Rupo.'

De verklaringen van FDF-voorzitter Olivier Maingain, die zich uitsprak voor een regering zonder N-VA, brengen voor Beke niets bij. Hij hekelde tenslotte de vele lekken. 'Het is een klein drama dat men voorstellen niet meer eerst kan bespreken, voor alles in de media verschijnt.'

Maandag heeft de CD&V-voorzitter een onderhoud met de koning op het Kasteel  van Laken.

'Regering van nationale besluiteloosheid'

Ook SP.A schiet het voorstel van Di Rupo niet af. Voor kamerlid Bruno Tobback doet de formule er niet toe, zolang er maar een regering komt. Dat zei hij op radio 1.

Gwendolyn Rutten (Open VLD) vindt dat men vooral achter de schermen moet spreken, maar voor haar is een regering van nationale eenheid vooral een 'regering van nationale besluiteloosheid'.

Bruno Tobback stelde dat het opnemen van de liberalen in de regering lijkt op het monster van Loch Ness: 'het is wetenschappelijk niet mogelijk, maar iedereen wil het zien'.

Rutten repliceerde dat de onderhandelingen de laatste zeven maanden eerder leken op een monster met zeven koppen, die elk naar de andere kant kijken.