Een overzicht van het belangrijkste resultatennieuws op vrijdag 28 januari.

 Microsoft profiteert van vraag bij bedrijven

De softwaregigant Microsoft heeft in zijn tweede kwartaal beter gedaan dan de analisten hadden verwacht. De nettowinst steeg van 74 naar 77 cent per aandeel, of 6,63 miljard dollar. De omzet bedroeg 20 miljard dollar, waar slechts 19,1 miljard verwacht was.
Microsoft kon profiteren van de aantrekkende vraag naar bedrijfssoftware zoals Office en serversoftware. Op de consumentenmarkt lag de draadloze gamecontroller Kinetic goed in de markt.

Amazon boekt voor eerst kwartaalomzet van meer dan tien miljard dollar

De internethandelaar Amazon.com heeft tijdens het vierde kwartaal een omzet geboekt van 12,95 miljard dollar. Het gaat om een stijging met 36 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder en het is voor het eerst dat de kwartaalomzet de kaap van de tien miljard dollar overstijgt.

Toch moest een prijs betaald worden voor de omzetstijging. De zware investeringen van het bedrijf in distributie en marketing zorgden ervoor dat de operationele kosten met 38 procent toenamen en dat bijgevolg de winst met slechts 8 procent steeg, tot 416 miljoen dollar (tegenover 384 miljoen dollar een jaar eerder).

Samsung boekt 13% meer winst

De Zuid-Koreaanse elektronicagroep Samsung Electronicsboekte in zijn vierde kwartaal 13% meer winst dankzij een sterke verkoop van halfgeleiders en smartphones. De winst kwam uit op 3,42 biljoen won (2,2 miljard euro). De omzet steeg met 7% tot 41,9 biljoen won (27,2 miljard euro). In heel 2010 kwam de winst 65% hoger uit op 16,1 biljoen won, en de omzet steeg naar een record van 154,6 biljoen won (+13%).

Caterpillar verviervoudigt winst

De Amerikaanse maker van graaf- en constructiemachines Caterpillar heeft een fantastisch kwartaal achter de rug. De sterke vraag uit de groeilanden stuwde de winst vier keer hoger naar 968 miljoen dollar of 1,47 dollar per aandeel, op een omzet van 12,8 miljard dollar. Dat is veel beter dan verwacht.