Wie getuige is van een hartstilstand en naar de 100 belt, krijgt via de telefoon precieze instructies om te beginnen met hartmassage, in afwachting van de komst van de ziekenwagen. Dat staat in de nieuwe richtlijnen voor reanimatie, die de Artsenkrant kon inkijken.

De nieuwe reanimatierichtlijnen voor België en Nederland worden volgende week op een congres in Leuven aan het brede artsenkorps voorgesteld. Voor de Artsenkrant zette dokter Barbara Vantroyen, voorzitter van de Belgische Reanimatieraad en medisch diensthoofd op de spoedafdeling van het Jessaziekenhuis in Hasselt, de belangrijkste nieuwigheden op een rij.

'Het herkennen van een hartstilstand is van groot belang, met het oog op zo weinig mogelijk tijdverlies', zo citeert het medische vakblad Vantroyen.

Hartmassage blijft primordiaal. De massagefrequentie ligt nu hoger dan voorheen: 100 tot 120 keer per minuut, waarbij de borstkas minstens vijf centimeter moet worden ingedrukt.

Voorlopig blijft beademing nog in de nieuwe richtlijn. In de toekomst kan daar volgens Artsenkrant verandering in komen. Onder artsen is een medische discussie aan de gang over deze kwestie.