De Egyptische president Hosni Moebarak is niet van plan op te stappen, ondanks de onlusten in zijn land. Daarbij vielen vrijdag al minstens 25 doden. Moebarak wijzigt wel zijn regering in een poging de rust te laten weerkeren. Maar dat is vooralsnog niet gelukt.

Moebarak sprak vrijdagavond live de bevolking toe via de televisie. ‘Ik heb mijn regering gevraagd een stap terug te zetten’, kondigde hij aan. Zelf blijft hij president, een functie die hij al dertig jaar bekleedt.

De president zei sociale, economische en politieke hervormingen te willen doorvoeren en verweet anti-regeringsdemonstranten dat zij het land destabiliseren. Hij schaarde zich achter de veiligheidstroepen, die de afgelopen dagen hardhandig optraden tegen de duizenden betogers. Wel zei hij te betreuren dat er doden en gewonden zijn gevallen.

Moebarak, die sinds het uitbreken van de protesten stil bleef, zei op de televisie: 'We moeten voorzichtig zijn dat er geen chaos uitbreekt, want daaruit kan geen democratie voortkomen.' Egypte moet volgens Moebarak stabiel en veilig zijn.

Hij beloofde meer democratie en maatregelen om de jeugdwerkloosheid aan te pakken. 'We bewaren wat we bereikt hebben en bouwen daarop voort', voegde hij er nog aan toe. 

Onrustige nacht

Moebarak kon met zijn beloftes de gemoederen niet bedaren. Na zijn toespraak kwamen er alweer burgers op straat. 'Moebarak moet het land verlaten', werd er in het centrum van Caïro gescandeerd. Ook in andere steden van Egypte ging het protest de nacht in, ondanks de avondklok, die van 18 tot 7 uur gold.

De protesten tegen het bewind van president zijn al enkele dagen aan de gang, maar gingen vrijdag een nieuwe fase in. Overal in de stad waren ordetroepen te zien. Vooral op de bruggen over de Nijl en andere strategische plaatsen zijn ze talrijk gestationeerd. In de loop van de dag werd ook het leger ingezet. Het was de eerste keer sinds de start van de opstand dat het leger de ordetroepen moest bijstaan.

De schermutselingen tussen manifestanten en politiediensten leidden vrijdag overdag tot meerdere doden. Zo maakten ziekenhuisbronnen melding van dertien doden in de havenstad Suez. In Caïro zouden vijf doden gevallen zijn. Meer dan duizend mensen raakten gewond.

Er werd ook veelvuldig brand gesticht. Zo is onder meer de zetel van de Nationaal Democratische Partij (NDP), die de macht heeft in Egypte, in brand gestoken. De brand in het gebouw, dat uitgeeft op de Nijl, was rechtstreeks te zien op beelden die rechtstreeks door de televisie uitgezonden werden.

Wat nu?

Hoe moet het nu verder? Alle ogen zijn gericht op de Verenigde Staten, de belangrijkste bondgenoot van Egypte. Na Moebaraks toespraak riep de Amerikaanse president Barack Obama de Egyptische president op 'concrete' maatregelen te nemen om tot politieke hervormingen te komen. Obama vraagt ook dat er geen geweld gebruikt zou worden tegen de mensen die protesteren tegen het regime.

'Het Egyptische volk heeft rechten die universeel zijn. Dat houdt in dat het vreedzaam mag manifesteren, het recht heeft van vrije meningsuiting en de mogelijkheid om zijn eigen toekomst te kiezen', aldus Obama, die voor zijn uitlatingen een telefonisch gesprek van 30 minuten had met Moebarak.

Vanuit de VS kwam ook het bericht dat de Egyptische stafchef Sami Anan, die een militaire delegatie leidde voor een bezoek aan het Pentagon, vervroegd zal terugkeren naar zijn land. De woordvoerder van het Pentagon, kolonel David Lapan, liet weten dat de 25-koppige Egyptische delegatie 'teruggeroepen wordt door haar regering'. Zowat 625 Amerikaanse soldaten zijn gelegerd in Egypte.

ElBaradei

Nobelprijswinnaar en oppositieleider Mohamed ElBaradei (68) keerde donderdag vanuit Europa naar Caïro terug en sluit zich aan bij het verzet. De voormalige voorzitter van het Internationaal Atoomagentschap zou ondertussen onder huisarrest geplaatst zijn.

ElBaradei staat natuurlijk niet alleen: meerdere groepen riepen de burgers op om vandaag na het vrijdagsgebed te manifesteren. Ook de islamitische oppositiebeweging Moslimbroederschap heeft opgeroepen de protesten te steunen.

Geen internet

Het gsm-verkeer in Egypte is zaterdagmorgen gedeeltelijk hersteld, nadat vrijdag alle operatoren van mobiele telefonie het bevel hadden gekregen om hun diensten in bepaalde geselecteerde zones op te schorten.

De toegang tot het internet, dat vrijdag eveneens werd afgesloten om manifestaties tegen het regime tegen te gaan, lijkt nog niet te zijn hersteld.

De internettoegang was donderdagavond al verstoord en tekstberichten konden niet meer verstuurd worden met een Blackberry. Websites zoals Twitter, Facebook en de email-dienst van Google zijn geblokkeerd. Ook lijkt het niet meer mogelijk sms'en te versturen. Op Twitter gaat het nieuws van de betoging desondanks rond als een lopend vuurtje.

De website van de Egyptische overheid en van de Egyptische centrale bank zijn onbereikbaar.

Op deze grafiek, gemaakt door Arbor Networks, wordt de internettraffiek van en naar Egypte in kaart gebracht. Een plotse daling is duidelijk merkbaar wanneer Egypte het internet blokkeerde. Slechts een minimum aan internettrafiek valt nog in het land te detecteren.

Internettrafiek Egypte