Alles voor de wetenschap
Canvas portretteert Christine Van Broeckhoven. vrt Foto: © Videostill
De nieuwe Canvasreeks Alles voor de wetenschap vertelt het verhaal van zes prominente Vlaamse wetenschappers. Een boeiend gegeven waar een documentairemaker veel verschillende kanten mee uit kan.

De eerste aflevering, over de moleculair bioloog Christine Van Broeckhoven, gaf de indruk dat de makers niet hebben kunnen kiezen. Ze persten heel veel verschillende verhaallijnen in een uitzending van nog geen uur.

Eerst en vooral was er het levensverhaal van Christine Van Broeckhoven, die als werkloze wetenschapper onbetaald aan het werk ging en min of meer eigenhandig het Belgische DNA-onderzoek uit de grond stampte.

Maar we zagen ook een verslag van de speurtocht naar de genetische oorsprong van Alzheimer. En we kregen het aangrijpende verhaal van twee families die door de ziekte zijn getroffen.

Bewonderenswaardig is dat de reeks de wetenschapswereld niet idealiseert. Zo zagen we onverbloemd de bitterheid tussen Van Broeckhoven en haar Britse collega John Hardy, die volgens haar te veel van haar werk profiteerde.
 

Donderdag 20.40 uur, Canvas