De finale van De Allerslimste Mens ter wereld eindigde zoals het hoort voor een quiz waar bijna een op de drie Vlamingen naar kijkt: op het scherp van de snee. Stany Crets beet in het zand, Bert Kruismans won.

Het was een dubbeltje op zijn kant, met zowel Crets als Kruismans die allebei nog 1 seconde over hadden bij de laatste vraag. Crets was er al eerder in geslaagd om binnen de seconde een juist antwoord of zelfs twéé te geven. Maar nu lukte het niet.

De onbetwistbare en schier onklopbare topfavoriet werd voor de ogen van heel Vlaanderen gekroond tot De Allerslimste Mens ter wereld. ‘Tja, ik onthoud nu eenmaal veel’, zegt een glunderende Bert Kruismans schouderophalend.

Geschiedenis is de specialiteit van cabaretier Bert Kruismans. Zo speelde hij in de halve finale een indrukwekkende fotoronde. Hij wist negen van de tien afgebeelde veldslagen op te sommen. In de finale herkende hij opnieuw negen van de tien springende acteurs en actrices.

Kleine klootzak

Kruismans’ overwinning was erg nipt dankzij Stany Crets. Die heeft er na De Allerslimste Mens twee bijnamen bij gekregen: meester-tacticus en, zoals Crets het zelf verwoordt, de kleine klootzak.

Er zijn heel wat topfavorieten de revue gepasseerd de voorbije weken, maar Stany Crets heeft die rol nooit toegedicht gekregen. Woensdag nog kegelde hij topquizzer Ben Crabbé uit het spel. Daarmee heeft hij bewezen dat wie niet alles weet, vooral sluw moet zijn. Toch is hij maar op de valreep in de finaleronde gesukkeld.

En dat heeft hij te danken aan Weird Weekends, de titel van het reportageprogramma van Louis Theroux. ‘Tijdens de filmpjesronde had ik zitten tellen. Ik wist dat Eva Brems zich iets te zeer had laten zakken en dat ik nog kon winnen als ik de laatste vijftig punten scoorde. Geen idee waar ik Weird Weekends vandaan gehaald heb. Ik wist niet dat het in mijn hoofd zat, maar het kwam er op het juiste moment uit.’

Eén seconde

Kruismans kon aan de finale beginnen met 208 seconden meer dan Stany. De acteur toonde zich echter in vorm en maakte aan een ijltempo zijn achterstand goed. Dat bleek helaas niet voldoende. Bert Kruismans nam aan het einde, net voor de laatste vraag, een berekend risico door zich te laten zakken tot op één seconde, en dat leidde uiteindelijk naar zijn overwinning.

'U2 heeft me de das omgedaan', zei Crets achteraf. ‘Man, daar heb ik achteraf op zitten vloeken. Dat U2 geen antwoord was bij de vraag over Anton Corbijn in het eindspel. Corbijn en U2, die kan je toch niet losmaken van elkaar? Ik was daardoor helemaal mijn kluts kwijt.’ Crets slaagde er niet meer in om bij de laatste vraag over Pol Van Den Driessche een trefwoord te noemen binnen de seconde.

In het najaar van 2004 werd Kruismans al de Slimste Mens ter Wereld.