Waarom borsten steeds groter worden
Foto: shutterstock
Lingeriemerk Bravissimo voerde onlangs de L-cup in, een indicatie dat borsten steeds groter worden. De oorzaak moet gezocht worden in een hoger oestrogeengehalte.

Onze borsten worden steeds groter: volgens Bravissimo is de gemiddelde Britse cupmaat een 85C, terwijl dat in de jaren vijftig nog een bescheiden B was. Hoewel dat goed nieuws kan lijken voor de minder bedeelden onder ons, zijn de oorzaken eerder zorgwekkend. Volgens professor Michael Baum, expert in borstkanker, is vet een schuldige: 'obesitas is een epidemie, dus de toename van de vrouwelijke vormen niet zo verbazingwekkend'.

Toch is het niet enkel vet dat onze bh vult: volgens dokter Marilyn Glenville, voedingsdeskundige gespecialiseerd in hormonen, nam ook het borstweefsel toe met de jaren. De oorzaak daarvan is de grotere hoeveelheid oestrogeen in ons lichaam: 'vrouwen komen eerder in de puberteit, hebben minder kinderen en geven minder borstvoeding. Daardoor hebben we meer maandstonden en produceert ons lichaam meer oestrogeen omdat dit de ovulatie stimuleert'.

Bovendien zijn vrouwen vandaag de dochters van de eerste generatie pilgebruiksters. De eerste versies van de anticonceptiepil bevatten veel meer synthetische oestrogenen dan nu en over de impact daarvan is zeer weinig bekend.

Een onderzoek van de Environment Agency uit 2002 toonde bovendien aan dat ook het drinkwater te veel oestrogeen bevatte, dat afkomstig zou zijn van urine van vrouwen aan de pil en vrouwen die hormoonbehandelingen volgen. Glenville beweert dat in verpakkinge,, flessen en blikjes het lichaamsvreemde hormoon Bisphenol A wordt gebruikt, net als in deodorant, make-up en crèmes. Om nog maar te zwijgen van melk, die doorgaans afkomstig is van zwangere koeien vol hormonen.

Niet zozeer de toegenomen blootstelling aan oestrogeen is volgens Glenville het probleem, wel de manier waarop ons lichaam er mee omgaat. 'Het toegenomen alcoholgebruik verhindert onze lever om ons metabolisme te herstellen en onze zittende levensstijl zorgt ervoor dat ons lichaam deze hormonen minder snel kan verwerken'.