Het is "niet erg wijs" van PS-voorzitter Elio Di Rupo om een oproep voor een regering van nationale eenheid te lanceren zonder voorafgaand overleg met N-VA. Zo heeft Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) donderdagavond gereageerd op het pleidooi van Di Rupo

"Ik vind het eigenaardig dat Elio Di Rupo iets publiek lanceert waarover niet was gesproken", zo verklaarde Peeters vanuit het World Economic Forum in Davos aan het vrt-magazine Terzake. Een regering van nationale eenheid bepleiten "zonder de N-VA erbij te betrekken" is volgens de minister-president "niet erg wijs".

Peeters beklemtoonde dat de PS en de N-VA als winnaars van de verkiezingen de as van de onderhandelingen moeten blijven vormen. De twee partijen moeten afspraken maken over de formule "en dan moeten ze communiceren, niet zoals nu", zo meent de CD&V-er.

Peeters heeft ook geen probleem met een scenario waarin de PS en N-VA het erover eens zouden raken om Open Vld en MR aan de onderhandelingstafel uit te nodigen.

Hij herhaalde wel dat dit geen impact mag hebben op de Vlaamse regering, waar de liberalen momenteel in de oppositie zitten. "De coalitie is gesmeed voor vijf jaar. Stel je voor dat ook de Vlaamse regering gedestabiliseerd zou worden, dat maakt het probleem enkel maar groter", zei de minister-president.

Peeters lanceerde ook een oproep om "te stoppen met elkaar de zwarte piet toe te spelen". "Dat heeft geen enkele toegevoegde waarde", besloot hij.