De PS pleit voor een regering van nationale eenheid met alle democratische partijen. Dat heeft PS-voorzitter Elio Di Rupo donderdagavond gezegd op de nieuwjaarsreceptie van de partij.

In de Wetstraat is het al twee dagen uitkijken naar de reactie van Di Rupo op het ontslag van bemiddelaar Johan Vande Lanotte. Die kwam er uiteindelijk pas in een stevige nieuwjaarstoespraak, waarin ook een sneer naar de N-VA van Bart De Wever niet ontbrak.

In zijn toespraak hield Elio Di Rupo een pleidooi voor een regering van nationale eenheid met daarin alle partijen behalve Vlaams Belang, LDD en de PP.

Voor Di Rupo zou de prioriteit van die regering moeten liggen bij het aanpakken van de sociaal-economische dossiers. De regering zou tevens een eerste luik van een mini-staatshervorming moeten realiseren.

De PS-voorzitter noemt de  splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde en de herfinanciering van Brussel expliciet als opdrachten voor de regering van nationale eenheid.

'Ruimere staatshervorming als voorstellen redelijk zijn'

Voor Di Rupo is nadien een ruimere staatshervorming mogelijk 'als de voorstellen redelijk zijn'. De PS-voorzitter benadrukte wel dat hij voorstander blijft van een fundamentele staatshervorming. Di Rupo vindt wel dat het sociale model moet veilig gesteld worden.

Als een regering van nationale eenheid niet mogelijk blijkt, wil Di Rupo bekijken of het mogelijk is de regering Leterme II uit te breiden met alle partijen die willen.

Di Rupo sprak zich resoluut uit tegen nieuwe verkiezingen.

'Crisis is nog niet voorbij'

De PS-voorzitter waarschuwde in zijn toespraak dat de crisis nog niet voorbij is en dat België en de eurozone nog altijd slachtoffer kunnen worden van een financiële crisis. Di Rupo riep daarom op om de solidariteit tussen de Belgen te vrijwaren.

Tot slot hekelde Di Rupo nog het feit dat sommige partijen elke keer opnieuw nieuwe eisen op tafel leggen wanneer een akkoord in zicht is.

Of de mini-staatshervorming die Di Rupo voorstelt voor CD&V en N-VA verteerbaar is, is weinig waarschijnlijk. De oproep om nog meer partijen rond de tafel te brengen, staat overigens in schril contrast met het standpunt van Didier Reynders. Die verklaarde vanmiddag eerder gewonnen te zijn voor minder partijen rond de tafel. 

Reynders liet vanavond echter verstaan dat hij de oproep van Di Rupo toejuicht.